fbpx

Teden boja proti raku od 7. do 11. marca

arhiv

Letos bo teden boja proti raku potekal od 7. do 11. marca pod geslom Tudi cepljenje varuje pred nekaterimi raki. Zdravstveni strokovnjaki opozarjajo na pomen…

Letos bo teden boja proti raku potekal od 7. do 11. marca pod geslom Tudi cepljenje varuje pred nekaterimi raki. Zdravstveni strokovnjaki opozarjajo na pomen mikroorganizmov pri nastanku raka in spodbujajo k cepljenju proti tistim boleznim, za katere imamo na voljo cepiva. Po podatkih Zveze slovenskih društev za boj proti raku lahko trajnim okužbam z virusi, bakterijami ali paraziti pripišemo nastanek približno 18 odstotkov vseh rakov v svetu, v evropskem prostoru pa približno desetino. Zavod za zdravstveno varstvo Celje in Društvo za boj proti raku regije Celje sta v tednu boja proti raku poleg osveščanja o cepljenju proti rakotvornim virusom izpostavila tudi informiranje o preventivnem programu Svit. Marec je namreč mednarodni mesec boja proti raku na debelem črevesu in danki.

V Celju se bodo zvrstili naslednji dogodki, ki jih povezujejo preventivne informacije o možnostih preprečevanja raka:

  • V  sredo 9. marca, od 15. do 19. ure, bo v Citycentru Celjeinformativna stojnica ter predstavitev samopregledovanja dojk in mod na učnih modelih. Zdravstveni strokovnjaki bodo razdeljevali informativna gradiva in z učnim modelom dojk ter mod obiskovalce informirali o pomenu samopregledovanja kot učinkovitem načinu za zgodnje odkrivanje raka. Organizatorji dogodka bodo Zavod za zdravstveno varstvo Celje in Društvo za boj proti raku regije Celje. Informatorji bodo višja medicinska sestra Olga Nezman, diplomirana sanitarna inženirka Karmen Korošec in diplomirani sanitarni inženir Blaž Goličnik.
  • V četrtek 10. marca, od 9. do 20. ure, bo v Citycentru Celje predstavitev nacionalnega preventivnega programa Svit, ki je namenjen zgodnjemu odkrivanju predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu ter danki. Za to obliko raka zboli vsako leto v Sloveniji več kot 1200 ljudi, približno 700 pa jih zaradi te bolezni umre predvsem zato, ker večino primerov odkrijejo prepozno. Obiskovalci Citycentra Celje se bodo lahko seznanili s koristnimi priporočili za preprečevanje in pravočasno odkrivanje te oblike raka. V spremstvu strokovnjaka se bodo lahko sprehodili skozi napihljivi model debelega črevesa in ob nazorni razlagi spoznali delovanja debelega črevesa in morebitne bolezenske spremembe. Organizatorji dogodka bodo Zavod za zdravstveno varstvo Celje, Društvo za boj proti raku regije Celje in Inštitut za varovanje zdravja. Informatorji bodo diplomirana sanitarna inženirka Tatjana Škornik Tovornik in absolventi Medicinske fakultete.
  • V petek, 11. marca, ob 11.30, bo v Osnovni šoli Lava Celje žrebanje učenk in učencev 7. razredov slovenskih osnovnih šol, ki so podpisali zaobljubo o nekajenju. Izžrebani bodo nagrajeni z izletom v zabaviščni park Gardaland. Poleg številnih otrok se bodo dogodka udeležili ravnateljica Osnovne šole Lava Marijana Kolenko, predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku izr. prof. dr. Maja Primic Žakelj, predstavnica Zavoda RS za šolstvo Fani Čeh, predsednik Društva za boj proti raku regije Celje in državni sekretar na Ministrstvu za zdravje prim. doc. dr. Ivan Eržen in predstojnica oddelka za socialno medicino in promocijo zdravja na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje Nuša Konec Juričič. Organizator dogodka bo Osnovna šola Lava v sodelovanju z Zvezo slovenskih društev za boj proti raku, Društvom za boj proti raku regije Celje in Zavodom za zdravstveno varstvo Celje

Vir: Zavod za zdravstveno varstvo Celje

Več informacij, nasvetov in zkušenj o boju z rakom preberite na spletnem forumu Kako živeti z rakom? na >>


Sledite nam