fbpx

Za boljše zdravljenje raka

arhiv

Ljubljana – Po naših informacijah so že predvideni konkretni ukrepi, s katerimi bo treba pospešiti uresničevanje nekaterih najpomembnejših sprememb, namenjenih za povečevanje strokovnosti, kakovosti in…

Ljubljana – Po naših informacijah so že predvideni konkretni ukrepi, s katerimi bo treba pospešiti uresničevanje nekaterih najpomembnejših sprememb, namenjenih za povečevanje strokovnosti, kakovosti in varnosti v zdravljenju te bolezni. To zdravljenje ne poteka le v sklopu Onkološkega inštituta (OI) Ljubljana, ampak tudi po drugih bolnišnicah na Slovenskem – ta razpršenost pa dokazano vpliva na nemalokrat vse prej kot primerljivo zdravstveno varstvo obolelih.

»Onkološki inštitut želi biti še aktivnejši pri uresničevanju državnega programa za obvladovanje raka. To moramo in smo sposobni narediti,« je v ponedeljek izjavil strokovni direktor OI prof. dr. Janez Žgajnar, razočaran zaradi izvedbenih kratkih stikov pri načrtovanem prenosu dela sistemskega zdravljenja raka na določene bolnišnice oziroma sekundarne centre po Sloveniji, ki izpolnjujejo strokovne pogoje za to novost.

S takšno potezo bi razbremenili OI, ki na nekaterih področjih zaradi čedalje večjega priliva bolnikov kadrovsko in posledično tudi razvojno peša. Ta problem je najopaznejši pri internistični onkologiji, kjer se zadnja leta število pregledov na letni ravni povečuje za okrog deset odstotkov. Po drugi strani pa bodo pri onkološkem zdravljenju, ki poteka v splošnih bolnišnicah, v prihodnje zaživela pravila, mimo katerih stroka ne bo (več) smela. Danes namreč marsikje še vedno zdravijo raka, čeprav za tovrstno zdravljenje niso niti dovolj usposobljeni niti ustrezno opremljeni.

Vir: delo.si

Spoznajte svet, ki ga narekuje rak s pomočjo foruma Kako živeti z rakom? na >>


Sledite nam