fbpx

Kakšna naj bo hrana za ohranjanje zdravja oči

arhiv

Včasih je veljalo, da moramo za dober vid jesti veliko korenja, zdaj pa strokovnjaki ugotavljajo, da očem koristi tudi vsa zelena zelenjava. Ugotovili so namreč,…

Včasih je veljalo, da moramo za dober vid jesti veliko korenja, zdaj pa strokovnjaki ugotavljajo, da očem koristi tudi vsa zelena zelenjava. Ugotovili so namreč, da špinača, brokoli, ohrovt, peteršilj, listnata solata, zelje in druga zelena zelenjava, pa tudi koleraba, buče in koruza vsebujejo veliko luteina in zeaksantina.

To sta dva izmed štiridesetih znanih rastlinskih pigmentov karotenoidov, ki se kopičita v očesnih lečah in učinkovito preprečujeta nastanek sive mrene in degeneracijo rumene pege. Njun varovalni učinek je desetkrat močnejši od vitamina E. Za zdravje oči in ohranjanje dobrega vida je pomembno jesti čim več živil z vitamini A, E in C ter tistih z dovolj antioksidanti in minerali, še posebno cinkom in selenom, priporočajo strokovnjaki. Vitamin A varuje pred prostimi radikali in preprečuje kurjo slepoto oziroma izboljšuje vid v mraku. Najdemo ga v ribjem olju, jetrih, rumenjaku, mleku in mlečnih izdelkih ter korenju, rumeni in zeleni zelenjavi, v krompirju, mangu, marelicah, meloni.

Vitamin E varuje očesne maščobne kisline pred razkrajanjem. Najdemo ga v rastlinskih oljih, žitnih kalčkih in njihovih oljih, v mandljih, sončničnih semenih, arašidih, arašidovem maslu, koruznem olju, mangu in jajcih. Vitamina C in B2 oziroma riboflavin pa varujeta oči pred prostimi radikali in oksidativnim stresom. Veliko vitamina C imajo agrumi in njihovi sokovi, papaja, zelena in rdeča paprika, šipek, peteršilj, brokoli, jagode, mango, brstični ohrovt, cvetača, zeleni ohrovt, maline in melona. Riboflavin najdemo v kvasu, mleku, siru, žitnih zrnih in jajcih.

Dobro je tudi vedeti, da tobak otežuje absorbcijo vitamina A v telesu, alkohol pa zmanjšuje vrednosti, ki jih že imamo v telesu.

Vir: delo.si

Posvetujte se o bolezenskih stanjih na očeh in načinih zdravljenja na forumu Oftalmologija in očesna refraktivna kirurgija na >>


Sledite nam