fbpx

Moški so še vedno bolje plačani

arhiv

Ljubljana – Od 2.049.000 prebivalcev Slovenije je dobra polovica žensk, njihova povprečna starost je 43 let, povprečno pa zaslužijo, po statistiki evropske komisije iz leta…

Ljubljana – Od 2.049.000 prebivalcev Slovenije je dobra polovica žensk, njihova povprečna starost je 43 let, povprečno pa zaslužijo, po statistiki evropske komisije iz leta 2008, 8,5 odstotka manj od moških. Ta podatek uvršča Slovenijo med države EU z razmeroma majhno razliko v plačilu med spoloma, a so razmere daleč od enakosti predvsem v tistih poklicih, ki veljajo za tipično feminizirane.

Da trenutne razmere v akademski in raziskovalni sferi diskriminirajo ženske, ne glede na to, ali so tako imenovani objekt ali subjekt raziskovanja, opozarjajo tudi pri Komisiji za ženske v znanosti, razen redkih izjem pa se niti športnice ne morejo pohvaliti z enakimi zaslužki kot njihovi moški kolegi. Ženske v EU zaslužijo povprečno 17,5 odstotka manj kot moški. Če bi želele prejeti enako plačilo, kot so ga leta 2010 moški, bi morale delati vse do 5. marca 2011, zato so pri evropski komisiji ta datum izbrali za evropski dan enakega plačila. Italijanke zaostajajo pet odstotkov za svojimi rojaki, Estonke pa skoraj tretjino.

Ženske prevladujejo v vzgoji in izobraževanju, zdravstvu, farmaciji, pravu, socialnem delu, računovodstvu, pri kadrovskih in tajniških delih, prodaji, osebnih storitvah in čiščenju. Med vzgojitelji jih je 98 odstotkov, med predmetnimi učitelji 79, med višje in visokošolskimi pa le še 44 odstotkov. Ti pa predavajo po večini študentkam, ki so predstavljale skoraj dve tretjini (62 odstotka) diplomantov terciarnega izobraževanja leta 2009.

Vir: delo.si

Premišljujete o zamenjavi službe? Obiščite spletni forum Iščete delo, delavca? in izvedeli boste več na >>


Sledite nam