fbpx

Placebo deluje tudi v nasprotni smeri

arhiv

Negativna pričakovanja lahko močno vplivajo na učinek zdravil, ki lajšajo bolečine, je pokazala študija možganov, ki so jo opravili na oxfordski univerzi. Dolgo je že…

Negativna pričakovanja lahko močno vplivajo na učinek zdravil, ki lajšajo bolečine, je pokazala študija možganov, ki so jo opravili na oxfordski univerzi.

Dolgo je že znano, da t. i. učinek placeba, ko pacient zaupa v moč določenega zdravila, lahko podvoji njegov siceršnji fiziološki in biokemični učinek. A zdaj bodo morali, kot kaže, zdravniki več pozornosti nameniti tudi negativnim pričakovanjem, ki učinkovitost zdravljenja dokazano lahko zmanjšajo. Negativni učinek so poimenovali “nocebo”.

Kot je povedala vodja raziskave Irene Tracey, zdravniki tega vidika ne bi smeli podcenjevati, saj številni ljudje s kronično bolečino, ki so obiskali že več zdravnikov in poskusili različna zdravila, ne verjamejo več, da bi kar koli še lahko omililo njihove težave.

Moštvo znanstvenikov z univerze v Oxfordu je učinke noceba preučevalo pri 22 zdravih odraslih prostovoljcih, ki so jim dali zdravila za lajšanje bolečine, nato pa jim načrtno zbujali pričakovanja o zmanjšanju bolečine.

Vir: rtvslo.si


Sledite nam