fbpx

Deset znanstveno preizkušenih pravil hujšanja

arhiv

Vsak, ki se je kdaj odločil, da napove boj svojim odvečnim kilogramom, se je srečal s prav neverjetnim številom preparatov in diet, ki obljubljajo, da…

Vsak, ki se je kdaj odločil, da napove boj svojim odvečnim kilogramom, se je srečal s prav neverjetnim številom preparatov in diet, ki obljubljajo, da boste v nekaj kratkih tednih pripravljeni za samozavesten odhod na plažo – tistim, ki trdijo, da boste deset kilogramov “sneli” s telesa že v nekaj dneh, pa, tako vsaj upamo, menda res ne verjamete. V resnici le majhen del ponujenih metod in “resnic” temelji na znanstvenih dokazih.

V dokumentarcu britanske televizije BBC je novinar Michael Mosley, zadolžen za medicinske teme, z zdravstvenim osebjem preverjal metode hujšanja, ki znanstveno dokazano vplivajo na klestenje odvečnih kilogramov. Svoja odkritja je strnil v deset preprostih korakov na poti do vitkosti.

1. Ne izpuščajte obrokov

Še posebno ne zajtrka. Človeški možgani intenzivneje reagirajo na visokokalorično hrano, če je telo dalj časa brez hrane. Lakota je v resnici alarm, s katerim telo zahteva vnos hrane za energijo, pri tem pa možgani izbirajo najbolj kalorične izvore, da bi se telo oskrbelo za daljši čas. Se pravi, ne preskočite zajtrka (tudi kak sadež je bolje kot nič) in po zajtrku jejte vsake tri do štiri ure.

Vir: tednik 7 dni

Želite strokovno mnenje, ker se bojujete s prekomerno težo? Več na forumu Uravnavanje telesne teže – strokovnjak svetuje na >>


Sledite nam