fbpx

Združenje farmacevtov za življenje

arhiv

Farmacevt je kot strokovnjak na področju zdravil dolžan izdajati in svetovati zdravila, ki jih lahko strokovno in etično zagovarja. Ker pa v praksi vprašanje ugovora…

Farmacevt je kot strokovnjak na področju zdravil dolžan izdajati in svetovati zdravila, ki jih lahko strokovno in etično zagovarja. Ker pa v praksi vprašanje ugovora vesti farmacevta ni urejeno, se farmacevt lahko znajde pred odločitvijo, ki je lahko tako s strokovnega kot etičnega vidika zanj vprašljiva.

Zdravilo v svoji definiciji pomeni sredstvo za zdravljenje, diagnosticiranje ali preprečevanje bolezni. Vendar pa danes vse več pripravkov žal ne ustreza temu opisu, kljub temu pa se jih  v praksi predpisuje in jemlje kot zdravila. Nekatere farmakološke skupine zdravil so posebej problematične z vidika zlorabe zdravil, kar vključuje prekomerno, nepravilno ali celo nepotrebno jemanje.

Združenje farmacevtov za življenje sestavljajo magistri farmacije ter študentje Fakultete za farmacijo, ki se zavzemajo za ohranjanje etičnega kodeksa pri farmacevtovem delu.

Zavzemajo se za ohranjanje življenja od spočetja dalje ter spoštovanje človeka kot celote v njegovi telesni, duševni in duhovni razsežnosti. Trudijo se, da bi ljudje jemali zdravila z odgovornostjo in le takrat, ko je to nujno potrebno. Zato je ena njihovih poglavitnih nalog in poklicnih dolžnosti pravilno informiranje in izobraževanje o zdravilih, ostalih pripravkih, njihovem delovanju, pravilni uporabi in neželenih učinkih. Pri tem pa želijo spoštovati pacientovo zasebnost in zato zagotoviti boljši čas in prostor za svetovanje.

Vir: Združenje farmacevtov za življenje

Želite izvedeti lastnosti in učinkovanje posameznih zdravil? Posvetujte se na forumu Farmacevt svetuje na >>


Sledite nam