fbpx

Materino mleko je najboljša hrana za novorojenčka

arhiv

Materino mleko vsebuje protitelesa in druge imunološke zaščitne faktorje, ki otroka ščitijo pred okužbami – Dojeni otroci manj zbolevajo za okužbami Materino mleko je najboljša…

Materino mleko vsebuje protitelesa in druge imunološke zaščitne faktorje, ki otroka ščitijo pred okužbami – Dojeni otroci manj zbolevajo za okužbami

Materino mleko je najboljša hrana za novorojenčka, zato v slovenskih porodnišnicah dojenje intenzivno spodbujajo. Tudi sicer je v naši družbi dojenje zelo dobro sprejeto in večina mamic je prepričana, da je to najboljše za otroke in si večina želi dojiti, ugotavlja Andreja Domjan Arnšek, dr. med., iz Enote za intenzivno nego in terapijo novorojencev ljubljanske porodnišnice. Tod se rodi tretjina slovenskih otrok – opravijo okoli 6700 porodov na leto – in večina mamic se odloča za dojenje, ugotavlja zdravnica.

Kar 95 odstotkov otrok v porodnišnici je dojenih, vendar ta odstotek potem po šestih mesecih upade na manj kot 50 odstotkov otrok. V Sloveniji mame večinoma dojijo tisto leto, ko so doma na porodniškem dopustu, ko pa začnejo hoditi v službo, dojenje običajno opustijo, opaža Domjanova.

Ščiti pred okužbami

Materino mleko vsebuje protitelesa in druge imunološke zaščitne dejavnike, ki otroka ščitijo pred okužbami. Znano je, da dojeni otroci manjkrat zbolevajo za okužbami in so manjkrat hospitalizirani v bolnišnicah. “Odkar v Sloveniji v porodnišnicah intenzivno spodbujamo dojenje, na nekaterih otroških oddelkih bolnišnic že poročajo, da opažajo upad števila hospitalizacij otrok zaradi okužb,” je povedala Domjan-Arnškova.

Pediatri v skladu s smernicami Svetovne zdravstvene organizacije, Unicefa in Ameriške zveze za pediatrijo priporočajo, da bi ženske otroka izključno dojile šest mesecev, potem naj otroka dojijo ob dodajanju komplementarne hrane do drugega leta starosti ali vsaj do prvega leta starosti. Po šestih mesecih naj najprej začnejo dodajati zelenjavne in sadne kašice, nato pa tudi ostalo hrano.

Vir: dnevnik.si

Otroku naravna prehrana, za mamico pa včasih toliko vprašanj. Več na forumu Dojenje na >>


Sledite nam