fbpx

Z današnjim dnem prvi bolniki v negovalni bolnišnici

arhiv

S 1. marcem 2011 bomo za bolnike prvič odprli vrata negovalne bolnišnice, skupno pa bomo iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) premestili štiri bolnike; vsi…

S 1. marcem 2011 bomo za bolnike prvič odprli vrata negovalne bolnišnice, skupno pa bomo iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) premestili štiri bolnike; vsi sprejemi so vnaprej dogovorjeni in načrtovani. Negovalna bolnišnica s skupno 33 posteljami bo namenjena bolnikom, ki so v UKCL končali akutno zdravljenje, niso pa še pripravljeni za samostojno življenje doma ali v domu starostnikov. Predpogoj za sprejem v negovalno bolnišnico bo stabilno zdravstveno stanje bolnikov.

»Potrebno se je zavedati, da je negovalna bolnišnica namenjena predvsem tistim bolnikom, ki zaradi svojega zdravstvenega stanja še potrebujejo zdravstveno nego, storitve fizioterapije ali čakajo na prostor v domu za starejše občane; pri čemer je zdravljenje za bolnika zaključeno,« je tik pred zagonom nove negovalne bolnišnice povedala Erna Kos Grabnar, glavna medicinska sestra UKCL in dodala, da o primernosti napotitve vedno odloča tim strokovnjakov, nikakor pa ne posameznik ali njegovi svojci. So pa ob premestitvi pri izdelavi načrta obravnave in odpusta ti aktivno vključeni. »Negovalna bolnišnica pomeni samo pripravljalno obdobje za bolnika, ki ga želimo vrniti nazaj v domače okolje oz. v okolje doma starostnikov. Nikakor pa ni namenjena hospitalizaciji v nedogled,« pove Erna Kos Grabnar.

Negovalna bolnišnica je opremljena, potrebujemo pa še dodatne pripomočke za fizioterapijo in delovno terapijo.

Ekipo v negovalni bolnišnici sestavlja 19 srednjih in diplomiranih medicinskih sester, en fizioterapevt, socialni delavec in zdravnik, vodja bolnišnice pa je diplomirana medicinska sestra. Kot osebje smo izbrali motivirane, zagnane, srčne ljudi, ki jim je delo s takimi bolniki izziv in hkrati priložnost za razvoj profesije zdravstvene nege in priložnost za osebnostni razvoj.

V negovalni bolnišnici si bomo prizadevali za visoko kakovost, prijaznost, človečnost. »Želimo upravičiti visoka pričakovanja naših državljanov, zavedati pa se je potrebno, da negovalna bolnišnica vsaj v prvi fazi, ko šteje samo dobrih 30 postelj, ne bo rešila vseh problemov. Ni še organizirane paliativne oskrbe, ne bomo mogli v celoti poskrbeti za bolnike z dolgotrajno hospitalizacijo po poškodbi glave; za tiste, za katere se predvideva zelo dolgotrajna hospitalizacija – tudi več kot leto dni,« dodaja Erna Kos Grabnar. Zaposleni v UKCL pa se veselimo novega pristopa in priložnosti narediti bivanje v bolnišnici prijetno in aktivno.

Vir: Univerzitetni klinični center Ljubljana

Več informacij o negi starostnikov na domu preberite na forumu Nega bolnih in ostarelih na domu na >>


Sledite nam