fbpx

(Posteljne) stenice

arhiv

Posteljne stenice (Cimex lectularius) so na svetu že več tisoč let in so pravzaprav vseskozi med nami. Kaj so posteljne stenice in kje jih najdemo?…

Posteljne stenice (Cimex lectularius) so na svetu že več tisoč let in so pravzaprav vseskozi med nami.

Kaj so posteljne stenice in kje jih najdemo?

Posteljne stenice so žuželke, velike približno 1 – 7 milimetrov, so rumeno-rjave barve (po hranjenju so lahko tudi rdeče ali temno rjave barve). Po svetu so razširjene v zmerno toplih in tropskih področjih. Hranijo se s krvjo. So majhne, a jih s prostim očesom lahko vidimo. Nimajo kril, so ovalne oblike, z izbuljenimi očmi. Lahko se skrivajo v razpokah in šivih vzmetnic, oblazinjenem pohištvu, hrbtnih straneh postelj, za slabo pritrjenimi tapetami posteljnega dna, potujejo pa lahko s pohištvom, prtljago, obleko in drugimi osebnimi stvarmi. V naše postelje jih običajno prinesemo s potovanj. So nočne živali in pridejo na plan ponoči zato, da se bodo hranile z našo krvjo. Brez sesanja krvi res lahko preživijo tudi več mesecev. Lahko napadejo tudi domače živali. Pik posteljne stenice je lahko neprijeten, saj pičeno mesto lahko kasneje močno srbi in se tudi okuži. Živijo v povprečju 6 – 12 mesecev, samice zležejo 2 – 3 jajčeca na dan, v roku 10 dni se jajčece izvali. Najboljši pogoje za razmnoževanje imajo takrat, ko so pristotni gostitelji, na katerih se hranijo.

Kakšne so posledice ugriza stenice?

Daleč najpogostejša reakcija na ugriz stenice je pojav srbečih rdečih izboklinic na mestu ugriza. Najpogosteje so piki na obrazu, vratu, rokah, ramenih in drugih, med spanjem lažje dostopnih predelih Običajno srbeči izpučaji izginejo šele po enem do dveh tednih. Zaradi praskanja lahko pride do komplikacij in bakterijske okužbe vbodenega mesta. Mnogo redkejše, a možne, so tudi težje realcije: alergijska reakcija s koprivnico (vnetje in oteklina kože) na mestu ugriza, ki se v naslednjih dneh razvije v bolj razširjen mehurjast izpuščaj (izbokline, napolnjene s tekočino). Izjemno redko se pojavi astma kot sistemski tip alergijske reakcije, ki jo povzročijo ugrizi posteljnih stenic. Lahko jo spremlja tudi bolj razširjena koprivnica in anafilaksija (huda in včasih smrtna reakcija na alergen, ki povzroči težave pri dihanju, nizek krvni tlak in, če je ne zdravimo, šok).

Vir: Inštitut za varovanje zdravja RS


Sledite nam