fbpx

Umik – Jaffa Cakes

arhiv

Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije je v okviru postopkov uradnega nadzora vzorčil živila, pakirana v potiskano kartonsko embalažo, z namenom ugotavljanja prisotnosti fotoiniciatorjev 4-metilbenzofenona in benzofenona,…

Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije je v okviru postopkov uradnega nadzora vzorčil živila, pakirana v potiskano kartonsko embalažo, z namenom ugotavljanja prisotnosti fotoiniciatorjev 4-metilbenzofenona in benzofenona, ki lahko zaradi svoje hlapnosti prehajajo skozi plastično embalažo v živila. Vzorec kartonske embalaže, v katero je bilo pakirano živilo “Jaffa Cakes”, je bil analiziran v laboratoriju Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije.

Vzrok odpoklica

Rezultati analiz vzorca kartonske embalaže, v katero je bilo pakirano živilo “Jaffa Cakes” so pokazali, da kartonska embalaža vsebuje visoke vrednosti fotoiniciatorjev benzofenona in 4-metilbenzofenona, ki lahko prehajata v živilo iz kartonske embalaže, v katero je bilo živilo pakirano. Ocena tveganja za vzorec je pokazala, da ob predvideni izpostavljenosti živila in ob predpostavki, da fotoiniciatorji migrirajo v živilo 100 %, živilo lahko predstavlja tveganje za zdravje odraslih in otrok.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije


Sledite nam