fbpx

Dojenje je koristno tudi za mater

arhiv

Rojstvo otroka je verjetno za vsako žensko eden najpomembnejših dogodkov v življenju. Očarane nad čudežem življenja, nad vso popolnostjo devetmesečnega procesa, ki se zaključi z…

Rojstvo otroka je verjetno za vsako žensko eden najpomembnejših dogodkov v življenju. Očarane nad čudežem življenja, nad vso popolnostjo devetmesečnega procesa, ki se zaključi z rojstvom malega bitja in seveda tudi v vsej skrbi za dojenčka in naporih, ki jih zahteva materinstvo, matere pogosto pozabijo nase. Dojenček ima namreč naravno sposobnost, da s svojo ljubkostjo, če je treba pa tudi s predirljivim jokom dobi tisto, kar v določenem trenutku najbolj potrebuje – to pa je najpogosteje toplo materino naročje, v katerem se počuti varnega in kjer je na dosegu ust najboljša možna hrana in pijača. Tudi na področju dojenja nas narava preseneča s kompleksnostjo in obenem s preprostostjo tega enkratnega procesa. Matere imajo namreč globoko v sebi vgrajene mehanizme, s katerimi se instinktivno odzovejo na otrokovo potrebo po dojenju. In če jim le prisluhnejo, so lahko prepričane, da so storile najboljše za svojega otroka.

V prvih tednih po porodu, ko so matere povsem prevzete nad dojenčkom in se posvečajo predvsem zadovoljevanju njegovih potreb, hkrati pa v veliki meri pozabljajo na svoje lastne, z dojenjem koristijo tudi sebi – svojemu telesnemu in duševnemu zdravju, tako kratko kot dolgoročno…..

Irena Dvojmoc Kotnik, univ. dipl. psih. in svetovalka za dojenje pri La Leche League

Vir: rubrika Dojenje, Med.Over.Net

Za otroka naravna prehrana, za mamico pa včasih toliko vprašanj. Posvetujte se na forumu Dojenje na >>


Sledite nam