fbpx

Matične celice in cerebralna paraliza

Zdravje, Zdravje in bolezni, Žensko zdravje

Dečka s cerebralno paralizo zdravijo z lastnimi matičnimi celicami iz popkovnične krvi. Skupina Cryo-Save , vodilna banka za shranjevanje matičnih celic v Evropi, je danes…

Dečka s cerebralno paralizo zdravijo z lastnimi matičnimi celicami iz popkovnične krvi.
Skupina Cryo-Save, vodilna banka za shranjevanje matičnih celic v Evropi, je danes objavila, da je sprostila nov vzorec za uporabo. Šestletni deček iz Portugalske, za katerega so starši ob rojstvu shranili matične celice iz popkovnične krvi v banki Cryo-Save, je odšel na terapijo na univerzo Duke v ZDA, kjer bo vključen v klinično študijo zdravljenja cerebralne paralize, potrjeno s strani FDA. Cerebralna paraliza je trajna okvara v možganih, ki onemogoča popoln nadzor nad gibanjem, in trenutno zanjo ne obstaja standardno zdravilo oziroma zdravljenje.

Zdravniki na univerzi Duke v ZDA trenutno izvajajo klinično študijo zdravljenja bolnikov, ki trpijo za to boleznijo, in imajo shranjene lastne matične celice iz popkovnične krvi. Postopek je preprost in varen. Bolniku transplantirajo njegove lastne matične celice iz popkovnične krvi, ki so jih shranili ob rojstvu – temu pravimo avtologna transplantacija matičnih celic (uporabijo namreč lastne matične celice).

Mnogo staršev zdravljenih otrok je po prejemu transplantiranih lastnih matičnih celic iz popkovnične krvi opazilo izboljšanje stanja pri otrocih, ki trpijo za cerebralno paralizo. Ta in njej podobne klinične študije širom sveta obetajo dokaz uporabnosti lastnih matičnih celic in prikaz prave vrednosti shranjenih vzorcev matičnih celic iz popkovnične krvi.

Arnoud van Tulder, izvršni direktor Cryo-Save:
“V Cryo-Save-u smo ponosni, da podpiramo klinične študije in zagotavljamo sprostitev shranjenih vzorcev matičnih celic najvišje kakovosti. Število zahtevkov za sprostitev shranjenih vzorcev matičnih celic iz popkovnične krvi za avtologno uporabo se povečuje. Dejstvo, da zdravstvene ustanove na zahtevo sproščeni shranjeni vzorec lahko učinkovito uporabijo, je kazalec kakovosti procesa banke, od zbiranja, prevoza, procesiranja do shranjevanja in na koncu sprostitve vzorca”.

Vir: Cryo-Save

Več o matičnih celicah si lahko preberete na: www.neocelica.si


Sledite nam