fbpx

Krompir ni samo običajno živilo

arhiv

Velja za učinkovito naravno zdravilo in lepotilo, vsebuje pa tudi zdravilne učinkovine Krompir po krivem uvrščajo med visokokalorična živila, ki redijo. Ne redi krompir sam,…

Velja za učinkovito naravno zdravilo in lepotilo, vsebuje pa tudi zdravilne učinkovine

Krompir po krivem uvrščajo med visokokalorična živila, ki redijo. Ne redi krompir sam, marveč tisto, kar ga dopolnjuje in spremlja (juha, omaka, polivka, priloga).

250 g kuhanega krompirja vsebuje 200 kilokalorij oziroma 840 kilodžulov; če jih hočemo pokuriti, moramo 38 minut neprekinjeno hoditi v zmernem tempu ali 10 minut teči ali 18 minut plavati oziroma 24 minut kolesariti. In če bi radi krompirjeve kalorije porabili na bolj lenoben način, se lahko odločite tudi za 154 minut ležanja (počitka v horizontali).

Če pa ne sodite med prehranske askete in niste navdušeni nad nezabeljenim krompirjem, boste z vsako žlico jedilnega olja zaužili še dodatnih 90 kilokalorij oziroma 377 kilodžulov. Njihova poraba pa v gibalni matematiki predstavlja 18 minut zmerno hitre hoje, 5 minut teka, 8 minut plavanja, 11 minut poganjanja pedalov na kolesu ali 70 minut poležavanja.
Naravno lepotilo

Krompir velja tudi za učinkovito naravno zdravilo in lepotilo. Ugodno deluje na kožo (pomirja, vlaži in krepi tonus), prebavo in imunski sistem. Svojo kožo lahko tako učinkovito razvajate z blagodejno naravno rastlinsko, krompirjevo oblogo. Izsušeni koži na obrazu in vratu ter hrapavi koži na rokah prija obloga iz navadnega krompirja. Vlažilno krompirjevo masko si pripravimo iz krompirjevega pireja (krompir operemo, olupimo, damo v mrzlo vodo in skuhamo, ga odcedimo in pretlačimo brez soli) z dodatkom smetane (na skodelico pireja damo 2 do 3 žlice kisle ali sladke smetane). Sestavini premešamo v gladko maso, nanesemo na očiščeno kožo in z oblogo 20 minut počivamo. Nato masko speremo z mlačno vodo, kožo popršimo z mineralno ali termalno vodo in še na vlažno z blagimi krožnimi gibi nanesemo hidratantno kremo.

Vir: dnevnik.si

Spoznajte svet narave in pridelave s pomočjo foruma Vrtičkarstvo in zelišča na >>


Sledite nam