fbpx

Pomembna pridobitev za otroke v programih (re)habilitacije

arhiv

Na URI-Soča odprli novo multisenzorno sobo (Snoezelen) Univerzitetni rehabilitacijski inštitut RS – Soča (URI-Soča) ter Društvo za kakovostno rehabilitacijo otrok Slovenije (KROS) sta na otroškem…

Na URI-Soča odprli novo multisenzorno sobo (Snoezelen)

Univerzitetni rehabilitacijski inštitut RS – Soča (URI-Soča) ter Društvo za kakovostno rehabilitacijo otrok Slovenije (KROS) sta na otroškem oddelku URI-Soča slavnostno odprla poseben prostor za sproščanje in spodbujanje občutenja. Projekt je bil realiziran s pomočjo licitacije fotografij National Geographic Slovenija ter teka Bolle. Ob tej priložnosti pa so se zahvalili še ostalim donatorjem, ki so z nakupom koledarja Arneja Hodaliča »Dva obraza sveta« zbrali sredstva za nakup prilagojenih športnih pripomočkov za otroke s posebnimi potrebami.

Univerzitetni rehabilitacijski inštitut RS – Soča (URI–Soča) je, v sodelovanju z Društvom za kakovostno rehabilitacijo otrok Slovenije (KROS), na otroškem oddelku uredil in opremil poseben prostor za sproščanje in spodbujanje občutenja, bolj znano pod imenom Snoezelen (ime izhaja iz nizozemske besede, ki povezuje raziskovanje in dremež). Soba, ki predstavlja pomembno pridobitev za izvajanje terapevtskih aktivnosti na URI-Soča, je namenjena predvsem otrokom z motnjami v kognitivnem ali celostnem razvoju, otrokom po nezgodni možganski poškodbi, z učnimi težavami ali s kroničnimi bolečinami. Torej vsem tistim, ki za celostni razvoj potrebujejo dodatne spodbude na področju občutenja in razumevanja različnih občutkov (dotik, vonj, vibracije, vid itd.). Skoraj polovico sredstev za investicijo v vrednosti 8.740 EUR je pridobilo društvo KROS, in sicer s pomočjo že tradicionalne razstave in licitacije fotografij na natečaju revije National Geographic Slovenija. Dodatnih 2.575 EUR je z organizacijo tradicionalnega Bolle teka na Bledu zbrala družba Rodeo trade d.o.o. iz Škofje Loke. Ostalo je prispeval URI-Soča.

Nova, svečano odprta multisenzorna soba (Snoezelen) omogoča mladim pacientom sprejemanje informacij preko različnih čutil, povezanost čutnega zaznavanja in gibanja, boljše sposobnosti funkcioniranja telesa v okolju ter pridobivanje novih izkušenj. Začetki tega terapevtskega pristopa izhajajo iz Nizozemske, kjer so ga prvotno uporabljali v ustanovah s težje duševno prizadetimi osebami. Pozitivni učinki so se pokazali tudi pri ostalih obiskovalcih, zato je tovrstna terapija postala pomembna tudi na pedagoškem in rehabilitacijskem področju. Gre za vodeno terapijo, ki hkrati omogoča dinamično raziskovanje in umirjanje. V sobi, ki je posebej opremljena z različnimi tehničnimi pripomočki, posebej izobraženi strokovni sodelavci spodbujajo pridobivanje elementarnih izkušenj, kot so: tipati, občutiti, okusiti, vonjati, videti in slišati, s čimer so mladi pacienti deležni pomembnih in pozitivnih izkušenj o svojih čutilih.

»V sobi se uporabljajo različni zvočni, vidni, aromatični in drugi senzorični učinki. Da bi dosegli čim boljše rezultate, je nujno tudi ustrezno strokovno zanje terapevtov. ˝Snoezelen˝ uro pripravimo in izvajamo glede na starost in potrebe otroka. Pri tem je zelo pomembno, da opazujemo njegove odzive ter vpliv posameznih dražljajev na njegovo zaznavanje in počutje. Nasploh so otroci po bivanju v Snoezelen sobi sproščeni in dobro razpoloženi,« je ob tej priložnosti povedala dr. med. Katja Groleger Sršen, zdravnica na otroškem oddelku URI-Soča ter predsednica društva KROS.

»Na prostor za izvajanje terapije Snoezelen smo na URI-Soča zelo ponosni, saj bomo z njim tako še učinkovitejši na področju rehabilitacije mladih pacientov. Ob tej priložnosti se tako zahvaljujem sodelavcem National Geographic Slovenija in organizatorjem Bolle teka, ki so prepoznali našo potrebo in zagotovili potrebna sredstva za realizacijo tega projekta. Z njihovo pomočjo bo tako za otroke, ki se rehabilitirajo pri nas in so bili največkrat deležni zelo težkih situacij, bivanje pri nas manj stresno, zaradi česar lahko pričakujemo tudi boljše in hitrejše rezultate pri njihovem okrevanju,« je ob otvoritvi nove multisenzorne sobe povedal generalni direktor URI–Soča, mag. Robert Cugelj.

Velik del projekta je bil torej realiziran s pomočjo licitacije fotografij, in sicer z natečajev revij National Geographic Junior in National Geographic Slovenija v oktobru 2010. Licitiranih je bilo 35 fotografij, ki so bile razstavljene tudi v ljubljanski Galeriji TR3 in katerih avtorji so bili tako otroci kot odrasli fotografi. Najdražjo fotografijo z naslovom »Na ulici« avtorja Mateja Koširja so v okviru dražbe prodali za kar 1.700 EUR, kar je nov rekord v zgodovini dražb National Geographic Slovenija. Pobudnica 6. dobrodelne dražbe fotografij National Geographic je bila Barbara Čeferin, direktorica Galerije Fotografija in kustosinja razstave. Del sredstev pa je bil zbran tudi s pomočjo 5. Bolle teka na Bledu v septembru 2010. Celoten izkupiček zbranih sredstev, ki jih zberejo na teku s prijavninami in dobrodelno dražbo rekvizitov, opreme ter spominkov vrhunskih športnikov, vsako leto že tradicionalno podarijo društvu KROS.

Vir: Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije – Soča


Sledite nam