fbpx

Teniški komolec lahko pridelate tudi z miško

arhiv

Če se poškodujete pri rekreaciji ali imate kakšno drugo težavo gibalnega aparata, ne čakajte z obravnavo pri fizioterapevtu – To še posebno velja pri bolečinah…

Če se poškodujete pri rekreaciji ali imate kakšno drugo težavo gibalnega aparata, ne čakajte z obravnavo pri fizioterapevtu – To še posebno velja pri bolečinah v križu in vratu

O tem, pri kakšnih dejavnostih vse se lahko poškodujemo in kako lahko fizioterapevt pomaga, smo se pogovarjali z zasebnim fizioterapevtom Domagojem Šutalom. Poleg tega, da je delal v Centru za medicino športa Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, je bil vrsto let fizioterapevt slovenske nogometne reprezentance, trenutno sodeluje z nogometnim klubom Interblock.

S kakšnimi težavami pridejo ljudje najpogosteje k vam po pomoč?

Prihajajo z različnimi težavami gibalnega aparata, predvsem z bolečinami v križu, ramenskem sklepu, kolenu in tudi drugih sklepih, zaradi poškodb mišic in ligamentov (sklepnih vezi). Te težave večinoma nastanejo pri rekreaciji, razen bolečin v križu – te ponavadi ne nastanejo pri rekreaciji, ampak kadar kaj narobe dvigneš ali si predolgo v nepravilnem položaju. Veliko ljudi na primer sedi pri delu, kar je neustrezen položaj za ledveni del hrbtenice. Ljudje se rekreiramo zato, da bi bili zdravi in brez bolečin.

So poškodbe pri rekreaciji posledica pretiravanja, nepravilne tehnike…?

Ne, cena ukvarjanja s športom je, da se vsake toliko časa poškoduješ. Po drugi strani pa z redno aktivnostjo zmanjšujemo tveganje težav s srčno-žilnim sistemom, čezmerno telesno težo in ima rekreacija zagotovo več plusov kot minusov, kljub občasnim bolečinam.

Vir: dnevnik.si

Več o fizioterapevtskih tehnikah in masažah preberite na forumu Fizioterapija in masaže na >>


Sledite nam