fbpx

Tudi holesterol je nujen za življenje

arhiv

Čeprav holesterol večinoma poznamo kot nekaj slabega, pa brez njega ne bi mogli živeti. Je sestavni del celičnih membran in je potreben za nastanek nekaterih…

Čeprav holesterol večinoma poznamo kot nekaj slabega, pa brez njega ne bi mogli živeti. Je sestavni del celičnih membran in je potreben za nastanek nekaterih pomembnih hormonov, vitamina D in žolčnih kislin. Problem nastane, kadar se ga v našem organizmu nakopiči preveč. Zvišana raven holesterola namreč povzroča aterosklerozo ali z drugimi besedami poapnenje žil, kar je ena od najpogostejših bolezni srca in ožilja. Ne pozabimo, da so bolezni srca in ožilja po nekaterih dostopnih podatkih skoraj v 40 odstotkih vseh primerov vzrok smrti v Sloveniji.

Dober in slab holesterol

Zakaj je holesterol pomembenHolesterol proizvaja naše telo, in sicer ta proces poteka v jetrih, del pa ga zaužijemo s hrano. Holesterol potuje iz jeter do celic po krvi in zagotavlja nemoteno delovanje organizma. Odvečni holesterol se izloča iz krvi preko jeter v črevo. Večji del se izloča v obliki žolčnih kislin, ki so nujno potrebne pri presnovi maščob v črevesju. Pretežni del izločenega holesterola v črevesju se ponovno vsrka v jetra in nato v kri.

Vir: Naša Lekarna

Obiščite spletni forum Holesterol in povprašajte za nasvet ali mnenje na >>


Sledite nam