fbpx

Testosteron pri ženskah vpliva na zmožnost sočustvovanja z drugimi

arhiv

London – Če ženskam vbrizgamo majhno dozo moškega spolnega hormona testosterona, niso sposobne v enaki meri sočustvovati z drugimi kot prej, so ugotovili britanski in…

London – Če ženskam vbrizgamo majhno dozo moškega spolnega hormona testosterona, niso sposobne v enaki meri sočustvovati z drugimi kot prej, so ugotovili britanski in danski raziskovalci. Ugotovitve, objavljene v glasilu PNAS, nakazujejo, da hormon igra pomembno vlogo pri avtizmu.

Šestnajst prostovoljk, ki so jim vbrizgali testosteron, so bile manj uspešne pri ocenjevanju volje iz obraznih izrazov oseb na fotografijah. Avtistični otroci naj bi bili v maternici izpostavljeni višji ravni testosterona, so ugotovili znanstveniki.

Avtizem je duševna motnja, zaradi katere osebe niso sposobne komuniciranja in družbene interakcije v enaki meri kot osebe brez motnje. Čeprav so v predhodnih raziskavah odkrili povezavo med avtizmom in genskim materialom, natančna kombinacija genetike in drugih faktorjev iz okolja, ki povzročajo avtizem, še ni znana.

Vir: dnevnik.si


Sledite nam