fbpx

Embalaža, ki kar sama ve, kdaj je hrana v njej pokvarjena

arhiv

To je škotski projekt za izboljšanje varnosti živil, varčevanje s hrano in – ne nazadnje – cenejše embaliranje oziroma označevanje živil. Obetajo si, da bodo…

To je škotski projekt za izboljšanje varnosti živil, varčevanje s hrano in – ne nazadnje – cenejše embaliranje oziroma označevanje živil. Obetajo si, da bodo tako zmanjšali količine pokvarjene hrane, ki jo je treba zavreči. Nova embalaža spremeni barvo, brž ko vsebina začne izgubljati svežino.

Kmalu nam ne bo več treba obupano iskati datuma roka trajanja na izdelkih, ki so včasih napisani s tako majhnimi znaki, da bi potrebovali povečevalno steklo za branje. Zlasti nerazločen je datum na plastični embalaži. Andrew Mills, profesor za fizikalno kemijo na oddelku za čisto in uporabno kemijo univerze Strathclyde na Škotskem, je pred kratkim predstavil boljšo možnost: »inteligentno plastiko«, ki spremeni barvo, ko začne z njo pokrito živilo izgubljati svežino.

Bolj ko je hrana pokvarjena, bolj se barva plastike spreminja in to ne glede na vzrok. Vzrok so lahko pretečen rok uporabe, preluknjana embalaža, pokvarjen hladilnik ali kaj drugega. Zato samo britanska gospodinjstva vsako leto zavržejo 8,3 milijona ton hrane, ki bi jo sicer pojedli. Nastaja velika ekološka in gospodarska škoda, opozarja profesor Mills, izvedenec za barvno in polprevodniško fotokemijo, ki s sodelavci razvija opozorilni indikator, da se živilo začenja kvariti. Zamislili so si ga v kombinaciji z embalažo za tako imenovano pakiranje v modificirano atmosfero, ki hrano ohranja v posebnih razmerah, ki živilu na policah trgovin podaljšujejo trajanje. Trajanje svežine izdelka po navadi odtiskujejo na embalaži in ta postopek ni poceni. Strathcylidski znanstveniki pa so si svoj indikator zamislili kot del embalaže same – to bi embaliranje zelo pocenilo. Projekt je s 325.000 evri podprl Scottish Enterprise Proof of Concept Programme (Škotski program za preverjanje konceptov).

Vir: delo.si

Vas zanima, kako pripraviti, obdelati in shranjevati živila? Posvetujte se na forumu Prehrana in varnost živil na >>


Sledite nam