fbpx

V ljubljanski porodnišnici kmalu banka humanega mleka

arhiv

Ženske bodo lahko mleko darovale za nedonošenčke in bolne novorojenčke, katerih matere nimajo mleka V ljubljanski porodnišnici bodo v kratkem v okviru Enote za intenzivno…

Ženske bodo lahko mleko darovale za nedonošenčke in bolne novorojenčke, katerih matere nimajo mleka

V ljubljanski porodnišnici bodo v kratkem v okviru Enote za intenzivno nego in terapijo novorojencev ustanovili prvo slovensko banko humanega mleka. Takih bank – večinoma delujejo v sklopu porodnišnic – je v Evropi že 158.

Nekoč so otroke, katerih mame niso mogle ali želele dojiti, dojile druge ženske – dojilje, danes, ko poznamo nevarnost virusa HIV in drugih patoloških mikroorganizmov, ki se lahko prenašajo s humanim mlekom, pa to medicinsko ni več sprejemljiva metoda, je pojasnila pediatrinja Andreja Domjan Arnšek, dr. med., iz Enote za intenzivno nego in terapijo novorojencev ljubljanske porodnišnice. Danes nedojenim otrokom še vedno lahko dajejo mleko drugih žensk, vendar ustrezno pregledano in pasterizirano v okviru bank humanega mleka.

Mleko za nedonošenčke

Banka bo namenjena nedonošenčkom in bolnim novorojenčkom, katerih matere nimajo mleka in jih sedaj hranijo z nadomestkom mleka. Ti preparati so večinoma narejeni iz kravjega mleka in so varni za uporabo. Vendar je boljše humano mleko, saj ga otrok veliko laže prebavi, pojasnjuje zdravnica.

V okviru enote za intenzivno nego že dve desetletji deluje laktarij (mlečna kuhinja), kjer skrbijo za optimalno hranjenje prezgodaj rojenih otrok. Mame v laktarij prihajajo vsak dan in izbrizgavajo mleko za svojega nedonošenčka, ko je ta še v inkubatorju. Mleko shranijo v hladilniku in ga, če ga je več, kot ga otrok potrebuje tisti dan, zamrznejo. “Tako da laktarij že deluje kot polovična banka, a mame izbrizgavajo mleko samo za svojega otroka,” je pojasnila Domjan-Arnškova.

Vir: dnevnik.si

Obiščite spletni forum Nedonošenčki in delite izkušnje ter mnenja na >>


Sledite nam