fbpx

Kroženje gripe v Sloveniji po vsej verjetnosti doseglo vrh, pričakujemo postopen upad obolevnosti

arhiv

V Sloveniji je kroženje virusov influence verjetno doseglo vrh – zaznali smo zmeren upad akutnih okužb dihal, medtem ko je gripi podobne bolezni še nekoliko…

V Sloveniji je kroženje virusov influence verjetno doseglo vrh – zaznali smo zmeren upad akutnih okužb dihal, medtem ko je gripi podobne bolezni še nekoliko več kot teden poprej. Še naprej potrjujemo virus influence A(H1N1) 2009 (pandemski virus) ali virus influence B, pri čemer je vse več virusa influence B. Potek okužbe je enak pri obeh virusih in ju brez laboratorijske potrditve ni mogoče razločiti. Pri manjšemu številu bolnikov smo našli virus influence A (H3N2).

Ključni poudarki:

  • V Sloveniji je kroženje gripe po vsej verjetnosti doseglo vrh – pričakujemo postopen upad obolevnosti v naslednjih tednih.
  • Obolevnost povzročata virus influence A(H1N1) 2009 (pandemski virus) in virus influence B – delež obolelih z influenco B narašča.
  • Bolnikov, pri katerih je potrjena gripa in potrebujejo zdravljenje v bolnišnici, je bilo do zdaj približno 240, manj kot 10 % je potrebovalo intenzivno oskrbo.
  • Obolevnost z gripo se zmanjšuje v najbolj zahodnem delu Evrope, drugod sta razširjenost in intenziteta kroženja gripe še precejšnja, vendar ne naraščata – več je virusa influence A(H1N1) 2009 in manj virusa influence B.
  • Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije virusi influence, ki krožijo to sezono, ustrezajo tistim, ki so vključeni v cepivo.

Vir: Inštitut za varovanje zdravja RS

Imate težave s prehladom? Vam teče iz nosu in vas bolijo sklepi? Posvetujte se na forumu Prehlad, gripa in preventiva na >>


Sledite nam