fbpx

Znanstveniki so našli povezavo med diabetesom tipa 1 z virusno okužbo

arhiv

London – Avstralski znanstveniki namigujejo, da so otroci, ki imajo sladkorno bolezen tipa 1, bolj pogosto okuženi z virusi, kot zdravi otroci. V raziskavi zato…

London – Avstralski znanstveniki namigujejo, da so otroci, ki imajo sladkorno bolezen tipa 1, bolj pogosto okuženi z virusi, kot zdravi otroci. V raziskavi zato otroški diabetes povezujejo z enterovirusi, ki vodijo do prehlada, gripe in celo meningitisa.

Pregled 26-ih obstoječih raziskav, ki so jih opravili v Avstraliji in je bil objavljen pri reviji BMJ, ne dokazuje, da virus povzroča sladkorno bolezen. Britanska organizacija Diabetes UK pravi, da bi morali opraviti več raziskav, da bi natančno določili vzrok sladkorne bolezni tipa 1.

Bolezen se pogosto pojavi pri otrocih, ko jim trebušna slinavka preneha proizvajati hormon inzulin, posledično telo ne more nadzorovati raven sladkorja v krvi.

Število primerov otroških obolenj s sladkorno boleznijo tipa 1 narašča po vsem svetu, znanstveniki pa še vedno ne vedo, kaj je glavni razlog. Geni so dejavnik pri obolenju, a to ne razloži porasta, tako da znanstveniki iščejo okoljske dejavnike.

Vir: dnevnik.si

Več informacij o sladkorni bolezni preberite na forumu Sladkorna bolezen na >>


Sledite nam