fbpx

Danes svetovni dan boja proti raku, ki je najpogostejši vzrok smrti na svetu

arhiv

Ljubljana – Danes je svetovni dan boja proti raku, ki je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije najpogostejši vzrok smrti na svetu. Namen dneva je opozarjanje…

Ljubljana – Danes je svetovni dan boja proti raku, ki je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije najpogostejši vzrok smrti na svetu. Namen dneva je opozarjanje na širjenje bolezni in na pomen preventive, zgodnjega odkrivanja ter zdravljenja. Evropska komisija je v četrtek objavila evropske smernice v zvezi z rakom debelega črevesa in danke.

Po podatkih Mednarodne zveze za boj proti raku za to boleznijo vsako leto zboli več kot 12,7 milijona ljudi, umre pa jih okoli 7,6 milijona. V Sloveniji pa po podatkih Onkološkega inštituta Ljubljana za rakom letno zboli okrog 12.000 ljudi, umre pa jih približno 6000. Pri moških je v Sloveniji najpogostejši pljučni rak, v naslednjih letih pa naj bi ga na prvem mestu zamenjal rak prostate. Pri ženskah je najpogostejši rak dojk.

Kot poudarjajo zdravniki, lahko velik delež rakavih obolenj preprečimo z zdravim načinom življenje, na primer z uravnoteženo prehrano, redno telesno aktivnostjo, izogibanjem debelosti, kajenju, alkoholu in pretiranemu izpostavljanju soncu ter z zaščito pred okužbami, ki povzročajo raka.

Vir: dnevnik.si

Obiščite spletni forum Kako živeti z rakom? in izvedeli boste več na >>


Sledite nam