fbpx

Otroci in pesticidi – strokovnjaki opozarjajo

arhiv

Otroci so še posebej občutljivi na škodljive učinke pesticidov. Znanstveniki ocenjujejo, da naj bi bili otroci v prvih petih letih življenja izpostavljeni vsaj polovici vseh…

Otroci so še posebej občutljivi na škodljive učinke pesticidov. Znanstveniki ocenjujejo, da naj bi bili otroci v prvih petih letih življenja izpostavljeni vsaj polovici vseh pesticidov. Kakšne so posledice in kako lahko obvarujemo otroke pred pesticidi?

Pesticidi so sredstva, ki se uporabljajo za uničevanje škodljivcev. Lahko so kemična, biološka (virusi, bakterije) ali mehanska. Glede na to, katere vrste škodljivcev uničujejo z njimi, ločimo med pesticidi za zatiranje insektov (insekticidi), rastlin (herbicidi – za zatiranje plevela), gliv (fungicidi), živali (rodenticidi – za zatiranje glodavcev), mikroorganizmov (algicidi – za zatiranje alg). Najbolj pogosto se izraz pesticidi uporablja za kemična (fitofarmacevtska) sredstva, kamor sodijo insekticidi in herbicidi. Pesticidi so strupeni, zato je njihova uporaba časovno in količinsko omejena. Škodljivi so tako za okolje kot za ljudi.

Otroci najpogosteje zaužijejo pesticide s hrano (sadje, zelenjava, meso in mesni izdelki), z njimi pa pridejo v stik zaradi uporabe kemičnih sredstev v gospodinjstvu in pri kmetovanju (tudi vrtičkarstvu). Nekateri pesticidi prehajajo iz matere na otroka med nosečnostjo (prek popkovnice), pa tudi po rojstvu (izločajo se v materino mleko).

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

 

Preberite izkušnje staršev pri vzgoji otrok na spletnem forumu Starši in otroci na >>


Sledite nam