fbpx

Sindrom izgorelosti – bolezen pridnih ljudi

arhiv

Običajno imajo taki bolniki za seboj pravo kalvarijo, preden se začnejo zdraviti Se močno potite? Ste se nenadoma zredili? Ste pozabljivi? Vas je strah, da…

Običajno imajo taki bolniki za seboj pravo kalvarijo, preden se začnejo zdraviti

Se močno potite? Ste se nenadoma zredili? Ste pozabljivi? Vas je strah, da ne boste zmogli opraviti naloženega dela? Nimate časa za odmor? Če na vsa ta vprašanja odgovarjate pritrdilno, imate verjetno sindrom izgorelosti, kar pomeni, da vas je vaše poklicno delo preveč izčrpalo. Običajno imajo taki bolniki za seboj pravo kalvarijo, preden se začnejo zdraviti. Simptomi se med drugim kažejo v težavah z želodcem in bolečinah v križu.

Gospodarska škoda

Kot piše nemški tednik Der Spiegel, je zaradi psihične obremenitve na delovnem mestu zelo prizadeto tudi nacionalno gospodarstvo. Po neki študiji iz leta 2009 mora Nemčija za tovrstna zdravljenja na leto izplačati 3 milijarde evrov, še 3,3 milijarde evrov pa znašajo stroški zaradi odsotnosti z dela. Vsega skupaj naj bi v Nemčiji za poklicno izgorelostjo trpel vsak šesti zaposleni oziroma 9 milijonov Nemcev, pri čemer naj bi se v zadnjih 20 letih njihovo število povečalo za trikrat.

Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije je bolnik s sindromom izgorelosti odsoten z dela povprečno 30 dni v letu. Za podjetja pa največja škoda ne nastaja zaradi odsotnosti, ampak zaradi zmanjšane produktivnosti bolnika. Ameriška raziskava je pokazala, da je ta pri osemurnem delavniku v povprečju uro in pol povsem neproduktiven. To za podjetja ni malo, ker gre večinoma za najbolj učinkovite posameznike, za katere pa je velikokrat usodno, da so perfekcionisti. Tako lahko neko podjetje zaradi izgorelosti pomembnega uslužbenca izgubi posle v vrednosti tudi milijon evrov na leto.

Vir: dnevnik.si

Vplivi stresa so lahko zelo uničujoči. Posvetujte se na forumu Oksidativni stres na >>


Sledite nam