fbpx

Strah pred vsiljeno pridelavo

arhiv

Ljubljana – Mnenja o koristih in nevarnostih takšne hrane in širjenju njene proizvodnje po svetu pa močno razdvajajo in sprožajo ostre polemike tudi med strokovno…

Ljubljana – Mnenja o koristih in nevarnostih takšne hrane in širjenju njene proizvodnje po svetu pa močno razdvajajo in sprožajo ostre polemike tudi med strokovno javnostjo. Tudi pri nas.

V Uradnem listu RS s še zelo svežim datumom 28. 1. 2011 je bil objavljen pravilnik o strokovnem usposabljanju in preverjanju znanja s področja pridelave in ravnanja z gensko spremenjenimi rastlinami. Pravilnik je zgolj podzakonski dokument, ki ga je bilo treba sprejeti kot izvedbeni dokument k zakonu o soobstoju gensko spremenjenih organizmov – ta velja, mimogrede, že od junija 2009 – so pojasnili na ministrstvu.

Naključje ali ne pa je, da je prav včeraj evropska komisija posredovala predlog sklepa evropskega sveta, s katerim bo dovoljeno trgovanje z živili in krmo iz nove sorte gensko spremenjene koruze. Zanjo je družba Monsanto Europe S.A. že pridobila pozitivno mnenje Evropske agencije za varnost hrane (EFSA). A znano je, da EFSA izdaja svoja mnenja na podlagi raziskav, narejenih za potrebe proizvajalcev.

Vir: delo.si

Več informacij o prehrani in varnosti živil preberite na forumu Prehrana in varnost živil na >>


Sledite nam