fbpx

EU – družba recikliranja

arhiv

Evropska komisija je objavila poročilo o uspešnosti držav članic pri preprečevanju in recikliranju odpadkov. Nekatere države članice so odlično napredovale, vendar pa moramo vložiti še…

Evropska komisija je objavila poročilo o uspešnosti držav članic pri preprečevanju in recikliranju odpadkov.

Nekatere države članice so odlično napredovale, vendar pa moramo vložiti še nekaj truda, da bi izpolnili dolgoročni cilj in postali “družba recikliranja”, to je družba, ki se ne le izogiba proizvodnji odpadkov, temveč te uporabi tudi kot vir.

Komisar za okolje Janez Potočnik: “Moj stari mobilni telefon vsebuje zlato, platino, paladij in baker, torej vse vire, ki jih v Evropi primanjkuje. Tona telefonskih slušalk bi vsebovala okrog 280 gramov zlata, 140 gramov platine in paladija ter približno 64 kilogramov bakra. Teh odpadkov ne smemo zakopati ali zažgati, temveč predstavljajo dragoceni vir. Pri tem ne gre le za zmanjšanje negativnih vplivov na okolje in emisij toplogrednih plinov, temveč za ustvarjenje novih delovnih mest; samo v sektorju za recikliranje odpadkov bi lahko odprli pol milijona novih delovnih mest.”

Večja rast, manj odpadkov

Poročilo kaže, da se v večini držav članic nastajanje odpadkov stabilizira, a vendar je gospodarska rast večja. V zadnjih desetih letih se je proizvodnja komunalnih odpadkov ustalila na okoli 524 kg letno na osebo, čeprav se je poraba v gospodinjstvih v istem obdobju povečala za okoli 16 %. Še vedno odvržemo kar 25 % hrane, kupljene v evropskih gospodinjstvih. Preprečili bi lahko okoli 60 % teh odpadkov, s čimer bi vsako gospodinjstvo prihranilo 500 EUR letno.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Eko je način življenja in razmišljanja. Posvetujte se na forumu Eko na >>


Sledite nam