Zmanjšanje telesne teže pomembno znižuje tveganje za pojav rakavih obolenj

arhiv

Že pet- do desetodstotno zmanjšanje telesne teže pomembno znižuje tveganje za pojav rakavih obolenj Ljubljana – V boju proti raku dojke je pomembna vrsta ukrepov….

Že pet- do desetodstotno zmanjšanje telesne teže pomembno znižuje tveganje za pojav rakavih obolenj

Ljubljana – V boju proti raku dojke je pomembna vrsta ukrepov. Ameriški strokovnjaki med najpomembnejše uvrščajo skrb za vitkost oziroma optimalno telesno težo. Kdor čez leta lahko še vedno obleče (nosi) svojo maturitetno (poročno) obleko, dobro skrbi za vitkost.

Jejte zmerno

Strokovnjaki priznane institucije American Cancer Society (ACS), Ameriškega združenja proti raku, poudarjajo, da je tveganje za raka dojk pri ženskah, ki so se od svojega 18. leta zredile za od 10 do 15 kilogramov, kar 40 odstotkov višje kot pri tistih, katerih teža se je povečala za največ 2,5 kilograma. In to ne glede na to, ali so bile na pragu polnoletnosti vitke ali ne. Debelost je povezana s povečano koncentracijo dveh hormonov: inzulina in estrogena, oba pa povečujeta tveganje za pojav raka na dojki. Spodbudno pa je dejstvo, da lahko že pet- do desetodstotno zmanjšanje telesne teže pomeni veliko nižje tveganje za pojav rakavih obolenj.

Uživanje sadja in zelenjave učinkovito pripomore k manjši obolevnosti za rakom (dojk). Singapurska študija je potrdila, da ženske, ki vsak dan jedo dovolj sadja/zelenjave, redkeje obolevajo za mamarnimi tumorji. Pri tem ključno vlogo igra zelenjava, zlasti križnice, med katere sodijo cvetača, brokoli, navadno in kitajsko zelje ter ohrovt (navadni in brstični).

Vir: dnevnik.si

Spoznajte svet, ki ga narekuje rak s pomočjo foruma Kako živeti z rakom? na >>


Sledite nam