fbpx

Pomoč z umetnostjo za lažje spoprijemanje z boleznijo

arhiv

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKCL) bomo v ponedeljek, 17. januarja 2011 med 16. in 18. uro v predavalnici 2 v glavni stavbi UKCL (Zaloška…

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKCL) bomo v ponedeljek, 17. januarja 2011 med 16. in 18. uro v predavalnici 2 v glavni stavbi UKCL (Zaloška 7, Ljubljana) organizirali prvo srečanje odprte skupine odraslih bolnikov, svojcev, prijateljev in simpatizerjev z naslovom »Pomoč z umetnostjo za lažje spoprijemanje z boleznijo”

Vodilna nit srečanja, ki jih bomo v prihodnje organizirali enkrat mesečno, bo umetnost pripovedovanja zgodb. To bodo pripovedi ljudi o svoji zgodbi doživljanja bolezenskega procesa in procesa zdravljenja, pripovedovali bomo pa tudi zgodbe ali pravljice iz kulturne zakladnice vseh narodov sveta. Vsaki pripovedi bo sledil pogovor s poslušalci. Srečanja bomo popestrili tudi s kratkimi skeči, humorjem, z glasbenimi in plesnimi točkami.

Program prvega srečanja:

  • Kristina  Modic, predsednica društva Limfom&Levkemija –  pripoved o lastni izkušnji bolezni in o ozdravitvi
  • Video posnetki pričevanj sladkornih bolnikov, ki so bili prvič predstavljeni na  predstavi v Cankarjevem Domu Ljubljana.
  • Predstavitev vaje psihofizične relaksacije iz programa Postopna sprostitev, avtor Dušan Enova, univ. dipl. psih., specialist klinične psihologije.

Namen srečanj »Pomoč z umetnostjo za lažje spoprijemanje z boleznijo« je s pomočjo metod umetnostne terapije vnesti v proces zdravljenja bolezni kvalitete sproščenosti, humorja, inspiracije in volje za borbo s težavami v poteku bolezni in zdravljenja.

»V svetu v vedno večji meri uporabljajo dodatne načine za uspešnejšo psiho-edukacijo bolnikov. Uspešna je predvsem uporaba metode pripovedovanja zgodb o procesu zdravljenja bolezni in ozdravitvi; pripovedovanja zgodb in pravljic s simbolno vsebino, ki daje bolnikom in svojcem inspiracijo za lažje spoprijemanje s stresom, ki ga prinaša bolezen in zdravljenje,« je pred prvim srečanjem dejal Dušan Enova, univ. dipl. psih., specialist klinične psihologije na Interni kliniki UKCL. Dušan Enova srečanja izpeljuje v sodelovanju s Pedagoško fakulteto, z oddelkom za Pomoč z umetnostjo, ki ga vodi prof. dr. Breda Kroflič, univ.dipl.psih.

Vir: Univerzitetni klinični center Ljubljana

Več informacij o posvetih, delavnicah, kongresih in seminarjih preberite na forumu Izobraževanja, srečanja in dogodki na >>


Sledite nam