fbpx

Bronhiolitis

arhiv

Bronhiolitis je vnetje najmanjših dihalnih poti. Najpogostejši povzročitelji bronhiolitisa so respiratorni sincicijski virus ali RSV kot ga krajše poimenujemo, redkeje virusi parainfluenze. Okužbe z RSV…

Bronhiolitis je vnetje najmanjših dihalnih poti. Najpogostejši povzročitelji bronhiolitisa so respiratorni sincicijski virus ali RSV kot ga krajše poimenujemo, redkeje virusi parainfluenze. Okužbe z RSV se širijo v obliki epidemije v zimskih mesecih, največ od januarja do marca.

Potek bolezni je odvisen od imunskega stanja otroka, od prehranjenosti in številnih drugih dejavnikov, pa tudi od lastnosti samega virusa,. Bolezen je najnevarnejša za nedonošenčke, posebno tiste z bronhopulmonalno displazijo, za otroke s srčno napako. Pogosteje zbolijo otroci nagnjeni k alergijam, otroci mladih mater, otroci, ki živijo v natrpanih stanovanjih, v okolju z onesnaženim zrakom (kajenje, izpušni plini) in otroci, ki niso dojeni. Kdaj se bo dojenček okužil, je odvisno od njegove izpostavljenosti virusu. Največkrat se okuži od starejših sorojencev ali drugih otrok in odraslih, ki imajo prehladne znake. Okuži se preko kapljične infekcije (kašljanje, kihanje) ali preko rok (na rokah prehlajenega človeka je vedno zelo veliko število virusov).

Z raziskavami v Ameriki in Angliji so ugotavljali, da ima večina otrok pri 2 letih že protitelesa proti RSV, torej so se že srečali s tem virusom. Ocenjujejo, da so 1 – 3 otroci od 100 otrok, ki so bili prvič okuženi z RSV, potrebovali bolnišnično zdravljenje zaradi bronhiolitisa ali pljučnice. Človek ne razvije trajne odpornosti proti RSV zato se lahko otroci večkrat, manjkrat pa tudi odrasli okužijo s tem virusom, vendar običajno ob ponovni okužbi razvijejo le znake prehlada. Od okužbe do prvih bolezenskih znakov mine približno 5 dni.

Potek bolezni

Prvi znaki okužbe dojenčka z RSV so izcedek iz nosu in vnetje žrela. Čez 1 – 3 dni se pojavijo kihanje, kašelj in nekoliko povišana temperatura, kmalu zatem se sliši hropenje. Včasih pride tudi do vnetja srednjega ušesa. Če je potek bolezni blag, se lahko ustavi na tej stopnji in ne bo prišlo do poslabšanja bolezenskih znakov.

Vir: Zavod za zdravstveno varstvo Celje

Izmenjajte izkušnje ali povprašajte za strokoven nasvet na forumu Pediatrija na >>


Sledite nam