fbpx

Na obisku v laboratoriju za niansiranje

arhiv

Različne barvne odtenke so nekoč iz osnovnih tonov past mešali slikopleskarji, že več desetletij jih mešajo koloristi v posebnih tovarniških laboratorijih. Zaradi mode živih barv…

Različne barvne odtenke so nekoč iz osnovnih tonov past mešali slikopleskarji, že več desetletij jih mešajo koloristi v posebnih tovarniških laboratorijih. Zaradi mode živih barv danes prevladujejo organski pigmenti, že piš zraka pa lahko spremeni odtenek.

»Takole je videti pigment,« je dejal Žiga Nose, vodja razvoja niansirnega sistema Jumix, ki deluje v okviru Tehnološko-raziskovalnega centra (TRC) Jub, in odprl eno izmed majhnih belih veder v predalu pod laboratorijskim pultom. Pogled vanj je razkril škrlatno rdeč prašek. »To so organski pigmenti, ki so veliko bolj živi in intenzivnejši kot anorganski, med katerimi prevladujejo zemeljski toni oziroma nežnejše barve. Ker so zdaj v modi žive barve, večinoma uporabljamo organske pigmente,« je pojasnjeval univerzitetni diplomirani kemik, medtem ko se je v disolverskem mešalniku vrtela intenzivno oranžna pigmentna pasta.

Vir: delo.si

Forum Skrinjica idej je ropotarnica dobrih idej, verzov in daril. Več na >>


Sledite nam