fbpx

Dve študiji, en sklep: ključen je življenjski slog

arhiv

Je zdravje srca in ožilja po tem, ko pridemo v srednja leta, odvisno od podedovanih genov ali si ga lahko prislužimo z zdravim življenjem? Na…

Je zdravje srca in ožilja po tem, ko pridemo v srednja leta, odvisno od podedovanih genov ali si ga lahko prislužimo z zdravim življenjem? Na to vprašanje poskušata najti odgovor dve študiji, ki sta nastali pod okriljem raziskovalcev univerze Northwestern University Feinberg School of Medicine, njune izsledke pa so predstavili na novembrskem srečanju American Heart Association Scientific Sessions 2010 v Chicagu. Raziskovalci so pri obeh študijah prišli do enakega sklepa: na zdravje srca in ožilja najbolj vpliva zdravo življenje.

V prvi študiji so 20 let spremljali 2336 ljudi, ki so bili na začetku raziskave stari od 18 do 30 let. Raziskovalci so spremljali njihovo prehranjevanje, fizično aktivnost, uživanje alkohola, kajenje, telesno težo, krvni tlak in raven glukoze v krvi – zaradi preverjanja petih ključnih dejavnikov zdravega življenja, to so nekajenje, uživanje minimalnih količin alkohola ali popolna odpoved alkoholu, ohranjanje primerne telesne teže, fizična aktivnost in zdrava prehrana.

Teste so opravili v prvem, sedmem in zadnjem letu študije. Študija je pri večini ljudi, ki so kot mlajši odrasli sprejeli načela zdravega življenja, potrdila, da tveganje za srčno-žilne težave posledično ostaja majhno tudi v srednjih letih.

Vpliv zdravega življenja na genetiko

Z zdravim življenjem lahko bistveno vplivamo na našo genetiko, je prepričan dr. Donald Lloyd-Jones, profesor preventivne medicine na univerzi Northwestern University Feinberg School of Medicine in kardiolog v bolnišnici Northwestern Memorial Hospital v Chicagu. »Naša raziskava dokazuje, da je skrb za zdravje srca prepuščena vsakemu posamezniku – in čim bolj zgodaj ta sprejme odločitev za življenjski slog za zdravo srce, tem manjše je tveganje za pojav srčnih obolenj v starosti.«

Vir: delo.si

Preberite namige, nasvete in predloge za zdravo življenje v rubriki Zdravo življenje na >>


Sledite nam