fbpx

Konzerviranje in zamrzovanje – razlike v izgubi hranil so velike

arhiv

Konzerviranje je postopek, s katerim živilu podaljšamo rok trajanja. Lahko je kemično, kar je pogosta praksa v živilski industriji, ali fizikalno. Sušenje živila ali njegovo…

Konzerviranje je postopek, s katerim živilu podaljšamo rok trajanja. Lahko je kemično, kar je pogosta praksa v živilski industriji, ali fizikalno. Sušenje živila ali njegovo izpostavljanje različni temperaturi (zamrzovanje, termična obdelava) sta dve obliki fizikalnega konzerviranja.

Zamrzovanje

Zamrzovanje je najpogostejša oblika shranjevanja hrane doma. Nizka temperatura in zmanjšana aktivnost vode zavreta rast mikroorganizmov in upočasnita oksidacijske reakcije. Tako nekaterim nepredelanim živilom, pa tudi že pripravljenim jedem, podaljšamo rok trajanja.

Živila vedno zamrzujemo, ko so ohlajena na sobno temperaturo. Toplota živila namreč segreje notranjost zamrzovalnika in zato ne bo enakomerno zamrznilo – zunanji deli, robovi živila zamrznejo hitro, notranji pa zelo počasi, s tem pa se poveča možnost za rast mikroorganizmov. Pomembno je, da živilo pred zamrzovanjem ustrezno zavijemo ali ga nepropustno zapremo v posodo za zamrzovanje. Nepopolno zavito živilo se bo navzelo vonja drugih živil in se na nezavarovanih mestih posušilo. Vrečke, folije ali posode, ki jih pri tem uporabljamo, morajo biti namenske, torej morajo imeti znak, da so narejene iz materialov, ki so primerni za stik z živili. Kosi živila, ki ga zamrzujemo, naj ne bodo preveliki, saj bo sicer zamrzovanje potekalo predolgo, s tem pa se poveča možnost za rast mikroorganizmov.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Obiščite spletni forum Prehrana in varnost živil in izvedeli boste več na >>


Sledite nam