fbpx

Zdravniki opozarjajo na nevarnost pirotehničnih sredstev

arhiv

Od danes do 2. januarja je v Sloveniji dovoljena uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok. Medtem ko policisti pozivajo k neuporabi…

Od danes do 2. januarja je v Sloveniji dovoljena uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok. Medtem ko policisti pozivajo k neuporabi ali varni uporabi pirotehničnih izdelkov, pa medicina opozarja tudi na hude poškodbe, s katerimi se vsako leto ob tem času srečujejo predvsem kirurgi slovenskih bolnišnic.

Predstojnik oddelka za plastično kirurgijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor Erik Vrabič je povedal, da je tovrstnih poškodb sicer iz leta v leto manj, kar je tudi zasluga pospešenega nadzora nad prodajo pirotehničnih sredstev in opozoril v medijih. A je ob tem tudi dodal, da so poškodbe, ki so potrebne bolnišničnega zdravljenja, zadnja leta hujše kot v preteklosti, do nesreč pa prihaja predvsem z doma izdelanimi sredstvi.

“Na internetu so danes dostopni različni recepti za izdelavo pirotehničnih sredstev in potem ljudje eksplozivna sredstva skušajo narediti sami, zato prihaja do nesreč, ki so hujše kot poškodbe s sredstvi, ki so na razpolago v trgovinah,” je dejal Vrabič. Dodal je, da nepravilna uporaba največkrat poškoduje roke, ki so najbolj izpostavljeni del pri uporabi pirotehnike, lahko pa povzroči tudi poškodbe in opekline na drugih delih telesa, poškodbe oči in ušes.

Sicer pa nepravilna uporaba pirotehničnih sredstev lahko po Vrabičevih besedah povzroči cel spekter poškodb, od najenostavnejših, ki se pozdravijo same, kot so odrgnine in udarnine, pa vse do najhujših, ki lahko pustijo tudi trajne posledice. Najpogosteje prihaja od raztrganin kože v rokah do globljih raztrganin globokih tkiv, živcev, tetiv, zlomov kosti, pa vse do amputacij prstov in celo rok.

Vir: Vecer.com


Sledite nam