fbpx

V Sloveniji krožijo trije virusi gripe

arhiv

Zavod za zdravstveno varstvo priporoča preventivno cepljenje Ljubljana – V Sloveniji so potrdili primere okužb z vsemi tremi virusi gripe, ki krožijo v tem obdobju…

Zavod za zdravstveno varstvo priporoča preventivno cepljenje

Ljubljana – V Sloveniji so potrdili primere okužb z vsemi tremi virusi gripe, ki krožijo v tem obdobju po Evropi. Povečano število bolnikov s prehladnimi obolenji so v minulem tednu že zabeležili na Celjskem. Zavod za zdravstveno varstvo Celje zato priporoča preventivno cepljenje, še zlasti bolj ogroženim skupinam, so sporočili iz zavoda.

Kot kažejo laboratorijske ugotovitve, tudi v Sloveniji krožijo trije virusi gripe, in sicer dva virusa gripe podtipa A (pandemski H1N1 in H3N2) ter virus gripe B. Na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje priporočajo, da se cepijo vsi prebivalci, še zlasti pa starejši od 65 let, kronični bolniki in njihovi družinski člani, družinski člani majhnih otrok, ki proti gripi še ne morejo biti cepljeni, nosečnice v drugem in tretjem tromesečju, ljudje, ki čakajo na sprejeme na bolnišnično zdravljenje ter zdravstveni in drugi delavci, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Cepi se lahko vsakdo, razen oseb, ki imajo dokazano alergijo na sestavine cepiva. Solidna zaščita pred okužbo nastane v enem do dveh tednih po cepljenju. Dovolj je že cepljenje z enim odmerkom. Le otroci mlajši od devet let, ki še nikoli niso bili cepljeni proti gripi, morajo dobiti dva odmerka cepiva v presledku štirih tednov.

Vir: dnevnik.si


Sledite nam