fbpx

Danci pri otrocih previdni – prepoved parabenov

arhiv

Tokrat je Danska vlada napovedala prepoved konzervansov propyl – in butylparabena v kozmetičnih izdelkih za otroke mlajše od treh let. Danska je storila prvi korak,…

Tokrat je Danska vlada napovedala prepoved konzervansov propyl – in butylparabena v kozmetičnih izdelkih za otroke mlajše od treh let. Danska je storila prvi korak, ji bodo sledile tudi druge države EU?

Potem, ko so Danci pred časom prvi v EU objavili prepoved uporabe bisfenola A v plastiki in stekleničkah za otroke, ukrepi na evropski ravni so temu sledili, a z zamikom, so zdaj spet prvi z novim preventivnim ukrepom. Odločitev odraža visoko stopnjo posluha odgovornih do zdravja otrok. Danci ukrepajo vnaprej, še preden so sumi za nevarnost potrjeni, v prepričanju, da otrok ne smemo izpostavljati tveganju medtem ko čakamo, da se končajo dolgotrajna dokazovanja o tem, kako škodljive so lahko omenjene kemikalije.

Zveza potrošnikov se pridružuje tistim, ki cenijo pogum Dancev za ta korak, otroci so najbolj občutljiva skupina pri njih nikoli nismo dovolj previdni. Slovenskim potrošnikom  svetujemo, da se izdelkom, ki vsebujejo sporni sestavini raje izognejo, toliko bolj, če gre za izdelke, namenjene otrokom.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije


Sledite nam