fbpx

Ljubljani so odprli prvo hišo hospic, namenjeno bivanju in negi umirajočih

arhiv

Ljubljana – Hiša hospic je odprla svoja vrata. To je prva hiša v Sloveniji, ki je namenjena bivanju in negi umirajočih. Minister za zdravje Dorjan…

Ljubljana – Hiša hospic je odprla svoja vrata. To je prva hiša v Sloveniji, ki je namenjena bivanju in negi umirajočih. Minister za zdravje Dorjan Marušič je ob otvoritvi izrazil upanje, da bodo tudi druga mesta odpirala tovrstne ustanove ter da bi tako vsakemu posamezniku omogočeno dostojno življenje v zadnjih trenutkih.

V hospicu je za umirajočega poskrbljeno celostno, poudarja predsednica Slovenskemu društvu hospic Tatjana Žargi. “Pri nas je umiranje veliko več kot medicinski proces. To je predvsem proces zaključevanja odnosov, do sebe, do bližnjih, do skupnosti in to terja intimni prostor in čas,” je dejala. Slovensko društvo hospic namreč upravlja hišo in so tudi edini, ki izvajajo to dejavnost v Sloveniji.

Po mnenju Žargijeve je odprta hiša, kot prva hiša hospica v Sloveniji, velik prelom v slovenski družbi nasploh, saj pomeni vstop v bolj ozaveščen način odnosa do umirajočih.

Za Ljubljano predstavlja hiša hospic dodano vrednost, meni ljubljanski župan Zoran Janković. Hiša je na odprtje po njegovem mnenju že predolgo čakala, saj projekt teče že od županovanja Vike Potočnik. Po njegovi oceni je to model, ki bo lahko pozneje uporabljen za vso Slovenijo.

Vir: dnevnik.si

Vabljeni k branju nasvetov in izkušenj o negi na forumu Nega bolnih in ostarelih na domu na >>


Sledite nam