fbpx

Diabetesa tipa 1 pri otrocih je vse več

arhiv

Veliko vlogo pri tem, da je bolezen dobro vodena, imajo družine otrok in tudi šole oziroma vrtci, ki jih ti otroci obiskujejo Pogostost sladkorne bolezni…

Veliko vlogo pri tem, da je bolezen dobro vodena, imajo družine otrok in tudi šole oziroma vrtci, ki jih ti otroci obiskujejo

Pogostost sladkorne bolezni tipa 1 pri otrocih narašča, in to najbolj pri otrocih, starih do pet let. V Sloveniji tako sladkorno bolezen tipa 1 vsako leto na novo odkrijejo pri 50 predšolskih otrocih.

“Uganka je, zakaj pogostost te bolezni najbolj narašča ravno v tej skupini otrok. Pomembno je, da je bolezen pri otrocih dobro vodena, saj imajo pri 40. letu starosti, ko začnejo ljudje zbolevati za sladkorno boleznijo tipa 2, za sabo že 35 ali 37 let sladkorne bolezni.,” je povedal prof. dr. Tadej Battelino, predstojnik Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana.

Veliko vlogo pri tem, da je bolezen dobro vodena, imajo družine otrok, pa tudi šole oziroma vrtci, ki jih ti otroci obiskujejo. Za otroke in starše izvajajo na oddelku zdravstveno vzgojo o postopkih vodenja bolezni in o privajanju na življenje s sladkorno boleznijo. Šola traja teden dni po eno ali več šolskih ur. Občasno vključijo v izobraževanje tudi učitelje, stare starše oziroma druge, ki skrbijo za otroka, je povedala Ivica Zupančič, glavna medicinska sestra na oddelku in edukatorka.

Zdravstveno vzgojo za sladkorno bolezen izvajajo že od 1956. Danes otroke in starše učijo štiri diplomirane medicinske sestre edukatorke, vključene pa so tudi srednje medicinske sestre, psihologinja in dietetičarka.

Nujno sodelovanje staršev

“Sodelovanje staršev je nujno. Lažje je, kjer družina potegne skupaj v isto smer, kjer gre vzgoja za življenje z diabetesom od malega po začrtani poti, pa še tam običajno nastopi v puberteti borba, da se otroka spet usmeri na pravo pot,” je povedala asist. dr. Nataša Uršič Bratina, vodja oddelka za diabetes pri otrocih na Pediatrični kliniki.

Vir: dnevnik.si

Sladkorna bolezen je epidemija tretjega tisočletja. Več na forumu Sladkorna bolezen na >>


Sledite nam