fbpx

Strožje kaznovanje tistih, ki vozijo pod vplivom alkohola ali drog

arhiv

Ljubljana – Državni zbor je sprejel še preostale tri zakone iz svežnja prometne zakonodaje, in sicer zakon o pravilih cestnega prometa, zakon o cestah in…

Ljubljana – Državni zbor je sprejel še preostale tri zakone iz svežnja prometne zakonodaje, in sicer zakon o pravilih cestnega prometa, zakon o cestah in zakon o voznikih. Skupaj z zakonom o motornih vozilih, ki so ga poslanci sprejeli minuli teden, bodo odslej urejali varnost v cestnem prometu.

Zakon o cestah je podprlo 69 poslancev, proti ni glasoval nihče. Zakon o pravilih cestnega prometa so sprejeli s 55 glasovi za in sedmimi proti, zakon o voznikih pa z 52 glasovi za in nič proti.

Zakon o voznikih se osredotoča predvsem na vzgojo in usposabljanje udeležencev v prometu, resocializacijo povratnikov prometnih kršitev in prenovo področnih kontrolnih zdravstvenih pregledov. Med drugim prinaša zdravstvene preglede s svetovanjem pri osebnem zdravniku, ki so namenjeni voznikom, ki vozijo pod vplivom alkohola, ter tako imenovane rehabilitacijske programe. Ti so namenjeni imetnikom veljavnega vozniškega dovoljenja, ki so jim bile izrečene kazenske točke in jih v program napoti sodišče ter predstavljajo novost v našem prostoru.

Zakon o motornih vozilih, ki ga je državni zbor sprejel že prejšnji teden, je splošni zakon, ki bo dajal pravno podlago za podrobnejšo pravno ureditev vseh tehničnih zahtev za vozila v cestnem prometu kot tudi za traktorje v opravljanju kmetijskih in gozdarskih del.

Vir: delo.si

Se vam zdi, da nimate besede pri prometni varnosti? Obiščite forum Varna pot na >>


Sledite nam