fbpx

Sočasno jemanje več kot 5 zdravil škoduje

arhiv

SPOROČILA VSEM, KI JEMLJEJO VEČ KOT 5 ZDRAVIL HKRATI Nepoznavanje vseh vaših zdravil in nepremišljena uporaba zdravil škoduje vašemu zdravju. Vodite svoj seznam zdravil, ki…

SPOROČILA VSEM, KI JEMLJEJO VEČ KOT 5 ZDRAVIL HKRATI

  • Nepoznavanje vseh vaših zdravil in nepremišljena uporaba zdravil škoduje vašemu zdravju.
  • Vodite svoj seznam zdravil, ki ga imejte vedno pri roki (v svoji denarnici…) – to vam lahko v najbolj resnih primerih tudi reši življenje!
  • Če ste kronični bolnik morate zelo dobro poznati imena svojih zdravil, namen njihove uporabe in način njihovega jemanja. Poznavanje vaših zdravil je pogoj, da bo vaše zdravljenje uspešno.
  • Število interakcij med zdravili v odvisnosti od števila predpisanih zdravil narašča, zato se poučite o neželenih učnikih vaših zdravil in če se pojavijo o tem takoj obvestite vašega osebnega zdravnika, da vam spremeni vašo terapijo.
  • Občasno se o seznamu vaših zdravil pogovorite z vašim osebnim zdravnikom.
  • O zdravilih, ki ste jih kupili brez recepta, se posvetujte s farmacevtom v lekarni glede vpliva na vašo bolezen in druga zdravila.

Polifarmacija (sočasno jemanje več kot 5 zdravil) je tudi v Sloveniji v izjemnem porastu, kar v določenem obsegu vodi tudi v povečevanje zdravstvene in ekonomske škode, ki pa jo je možno z ustreznimi ukrepi preprečiti. Samo stroški hospitalizacij zaradi težav, povezanih z zdravili (angl. drug related problems), ki bi jih lahko preprečili, znašajo na letni ravni približno 25 milijonov evrov (3-4% vseh hospitalizacij).

V Sloveniji tako prejema okoli 24.000 prebivalcev Slovenije, ki so starejši od 65 let, 10 ali več različnih skupin zdravil na 4. ATC ravni (kemijsko-farmakološko-terapevtska podskupina). To je 81% prebivalcev več kot v letu 2004, kar dokazuje, da pojav polifarmacije med starostniki v Sloveniji izjemno narašča!

Vir: Ministrstvo za zdravje

Več o lastnostih zdravil in ostalih izdelkih v lekarnah preberite na forumu Farmacevt svetuje na >>


Sledite nam