fbpx

Zlovešča bakterija

arhiv

Raziskave zadnjih deset let  kažejo, da je v nastanek in razvoj nekaterih hudih kroničnih bolezni  morda vpletena bakterija klamidija (Chlamydophila pneumonie), ki je sicer bolj…

Raziskave zadnjih deset let  kažejo, da je v nastanek in razvoj nekaterih hudih kroničnih bolezni  morda vpletena bakterija klamidija (Chlamydophila pneumonie), ki je sicer bolj znana po tem, da povzroča pljučnico. Povezujejo jo s pljučnim rakom, astmo, pa tudi z boleznimi živčevja. V zadnjem času je vse več slišati, da je prisotna pri številnih bolnikih z multiplo sklerozo (MS).

A ne le pri njih, tudi pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo, hudimi vnetnimi boleznimi, kot sta meningoencefalitis (vnetje možganov in možganskih open), inmiokarditis (vnetje srčne mišice), s srčnim infarktom, fibromialgijo, sindromom kronične utrujenosti in verjetno še kakšno boleznijo. Dokazano je njeno uničujoče delovanje v srcu in tudi malih srčnih žilah, kjer se naseli v stenah, povzroča vnetja in številne druge težave. S klamidijo se srečujejo zdravniki s skoraj vseh področij medicine. V zadnjem času so bolj v ospredju raziskave v zvezi z MS. Že v prejšnjem desetletju so se ukvarjali z dokazovanjem možnih povezav med  MS in klamidijo. Poudariti velja, da je okužba s klamidijo pri nas zelo pogosta, zato je vprašanje teh povezav izredno pomembno.

Vir: revija Jana

Posvetujte se na spletnem forumu Astma in druge pljučne bolezni na >>


Sledite nam