fbpx

Težki dnevi za osamljene in žalujoče

arhiv

Konec leta je za osamljene, depresivne ali žalujoče čas, ki bi ga najraje izbrisali. Ljubeča skrb za bližnjega v težavah je najboljša preventiva. Za mlade…

Konec leta je za osamljene, depresivne ali žalujoče čas, ki bi ga najraje izbrisali. Ljubeča skrb za bližnjega v težavah je najboljša preventiva. Za mlade je edina zaščita pogovor.

Tako kot je za nekatere spomladi, ko se vse veseli prebujajočega se življenja, težko najti smisel, je tudi konec leta za osamljene, depresivne ali žalujoče čas, ki bi ga najraje izbrisali. Psihiatrične ambulante so te dni nabito polne ljudi, ki ne vedo, kako bodo prebrodili čas, namenjen sreči in veselju ali pa vsaj običajem, ki dajejo občutek upanja in topline. Bolezen še lahko sprejmemo, saj jo dojemamo kot del življenja, nenadne smrti zaradi nesreče ali samomora pa ne, razmišlja dr. Onja Tekavčič Grad, specialistka klinične psihologije z ljubljanske psihiatrične klinike, ki se že več desetletij posveča preprečevanju samomora, hkrati pa vodi ambulanto za žalujoče. Svojci nenadno umrlih v tem obdobju potrebujejo največ pomoči; prvi božič po smrti ljubljene osebe je eden izmed dni, ki jih je najtežje prebroditi. Življenje se takrat zazdi še posebno nepošteno; ljudje iščejo krivdo pri sebi, pri umrlemu, pri usodi …

Običajno prvi teden ali dva po tragičnem dogodku žalujoči še nekako shajajo, najpozneje po mesecu dni pa je počutje že slabše. Najslabše je šest do osem mesecev po smrti, ko vsa okolica od žalujočega pričakuje, da bo zaživel, ta pa je povsem na dnu. Ta razlika v doživljanju je tako velika, da lahko do črnih misli privede celo žalujočega, ki ga okolica pogosto ne razume in ne povpraša, kaj je tisto, kar bi mu pomagalo. Nasprotno, spodbujajo ga h komunikaciji in veselju.

Zato je pogovor s svojci ali prijatelji umrlega o tem, kako bodo preživeli praznike, zelo pomemben. Bodo praznovali kot vedno ali sploh ne? Bodo ostali doma, odšli na pokopališče ali odpotovali? Vsak odziv je pravi, meni dr. Gradova, pomembno je le, da človek ve, kaj mu ustreza, in da ima nekoga, ki mu lahko o tem pripoveduje, nekoga, ki ga posluša.

Vir: delo.si

Preberite zgodbe, spodbudne misli in izpovedi na forumu Bolečina ob izgubi bližnje osebe na >>


Sledite nam