fbpx

Nevarnost hekerskih vdorov

arhiv

Kako izbrati čim bolj varno računalniško geslo? New York – Uporabniki spleta imajo pogosto resnično slaba gesla (pogosto je geslo kar beseda 'geslo), kar računalniškim…

Kako izbrati čim bolj varno računalniško geslo?

New York – Uporabniki spleta imajo pogosto resnično slaba gesla (pogosto je geslo kar beseda ‘geslo), kar računalniškim izvedencem ni nobena skrivnost. Tudi veliki strokovnjaki za to področje pogosto naredijo podobno napako.

Varno geslo pa je odvisno bolj od skrivnostnosti kot od dolžine. Tako je lahko številka PIN le štirimestna, saj je uporabniki (praviloma) ne delijo s kom drugim in je odvisna tudi od posedovanja kreditne kartice.

Večina spletnih strani pa te metode ne more uporabljati. V teh primerih je potrebno geslo, daljše od osmih znakov, dobrodošle so mešanice številk ter malih in velikih črk. Če geslo nima popolnoma nobenega smisla, ga je (logično) težje uganiti.

Če se le da, čim bolj pogosto (po vaši presoji) spreminjajte svoje geslo in ne uporabljajte enakega gesla na različnih spletnih straneh, na katerih ste registrirani. Najpomembneje pa – bodite pozorni na kakršnokoli sumljivo dogajanje na vaših računih. Popolnoma varno geslo namreč ne obstaja.

Vir: dnevnik.si

Več informacij iz sveta računalništva preberite na forumu Računalništvo in mobilna telefonija >>


Sledite nam