fbpx

Novosti v kardiologiji: perkutana vstavitev biološke aortne zaklopke

arhiv

Prof. dr. Tomaž Bunc, dr. med. in predstojnica KO za kardiologijo  Interne klinike prof. dr. Mirta Koželj, dr. med. sta na novinarski konferenci predstavila novost…

Prof. dr. Tomaž Bunc, dr. med. in predstojnica KO za kardiologijo  Interne klinike prof. dr. Mirta Koželj, dr. med. sta na novinarski konferenci predstavila novost v kardiologiji; perkutano vstavitev biološke aortne zaklopke.  V UKC Ljubljana so do sedaj vstavili 19   perkutanih aortnih zaklopk; 13 pacientom so vstavili zaklopke skozi stegensko žilo  in šestim preko srčne konice.

Aortna stenoza je najbolj pogosta bolezen srčnih zaklopk v zahodnem svetu. Bolezenski proces je podoben procesu poapnevanja krvnih žil. Pogostnost aortne stenoze s starostjo narašča, zmerno do hudo aortno stenozo ima 2-7% populacije nad 65 let, 5-7% nad 80 let in 10-15% nad 90 let.

Zoženje aortne zaklopke je običajno počasen proces, ki z leti napreduje. Človek ima občutek tiščanja za prsnico, občutek težke sape med naporom in prehodno omotico, ali pa celo izgubi zavest (sinkopa). To  so tudi najpogostejši simptomi, ki se pojavljajo ob napredovanju zožitve aortne zaklopke. Povprečno preživetje po nastopu simptomov aortne stenoze je 2-4 leta.

Trenutno vzročnega zdravljena aortne stenoze z zdravili ni, terapevtska možnost izbire pri odraslem človeku je kirurška zamenjava zaklopke z biološko zaklopko ali z umetno aortno zaklopko. Kirurška menjava aortne zaklopke poteka v splošni anesteziji in ob podpori aparature za zunajtelesni krvni obtok. Starostniki imajo poleg aortne stenoze pogosto še druga, pridružena obolenja, zato je lahko operativno tveganje visoko. Zdravljenje z zdravili pri bolnikih z aortno stenozo ni učinkovito.

Pri zdravljenju s perkutano aortno zaklopko se brez klasičnega operativnega posega nadomesti bolno zaklopko. Vstavimo jo lahko na dva načina: preko stegenske arterije ali pa preko srčne konice.

Na sliki. priprava perkutane aortne zaklopke. Postavitev na balon, pritrjevanje na balon, namestitev v tulec.

Vstavitev zaklopke skozi stegensko žilo (trans-femoralni pristop)

Transfemoralni postopek se izvaja v prostorih  Kliničnega oddelka za kardiologijo. Bolnik je med postopkom lahko buden, torej ni v anesteziji. Skozi levo stegensko arterijo po predhodni lokalni anesteziji uvedemo potreben inštrumentarij. Najpomembnejši del postopka vstavitve perkutane zaklopke je natančna namestitev zaklopke. Po končanem postopku bolnik preživi 24 ur pod intenzivnim nadzorom, sledi še 2-7 dnevno bivanje na oddelku.

Vir: Univerzitetni klinični center Ljubljana

Več o boleznih srca in ožilja preberite na forumu Kardiologija na >>


Sledite nam