fbpx

Kmetijski inšpektorat našel nepravilnosti pri oljčnih oljih

arhiv

Izola – Kmetijski inšpektorat je v okviru uradnega nadzora kakovosti sadja, zelenjave in oljčnega olja v prodaji na drobno ugotovil več nepravilnosti. Nadzor je pokazal…

Izola – Kmetijski inšpektorat je v okviru uradnega nadzora kakovosti sadja, zelenjave in oljčnega olja v prodaji na drobno ugotovil več nepravilnosti. Nadzor je pokazal visoko stopnjo neskladnosti, še posebej senzorična odstopanja, predvsem pri ekstra deviških oljčnih oljih tujega porekla, so danes sporočili s kmetijskega ministrstva.

Glavna inšpektorica Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano Saša Dragar Milanovič je danes na novinarski konferenci v Izoli v zvezi z nadzorom oljčnih olj poudarila, da so ta v Sloveniji na splošno dobra, vzorčenje pa je bilo usmerjeno v nizkocenovna olja in na tiste blagovne znamke, pri katerih so že v preteklosti ugotovili neskladnosti.

Odvzeli so polovico ponudbe oljčnih olj na slovenskem trgu. Tako je bilo odvzetih skupaj 32 vzorcev olj, od katerih jih 20 glede na senzorično ocenjevanje ni izpolnjevalo deklarirane vrednosti, pri petih od teh pa so bile ugotovljene neskladnosti tudi pri kemijskih parametrih, kar pomeni tudi neustrezno označeno kategorijo kakovosti teh oljčnih olj.

Vir: dnevnik.si

Želite izvedeti, kako pripraviti, obdelati, shranjevati živila in pripravljeno hrano? Več na forumu Prehrana in varnost živil na >>


Sledite nam