fbpx

Paradižnikov sok pod raziskovalskim drobnogledom

arhiv

Tveganje za osteoporozo pri ženskah po menopavzi je mogoče zmanjšati tudi z uživanjem likopena, ki sodi med najmočnejše naravne antioksidante, njegov najbogatejši vir pa je…

Tveganje za osteoporozo pri ženskah po menopavzi je mogoče zmanjšati tudi z uživanjem likopena, ki sodi med najmočnejše naravne antioksidante, njegov najbogatejši vir pa je rdeči paradižnik. Kot so zapisali raziskovalci, naj bi že dva kozarca paradižnikovega soka okrepila kosti in zmanjšala tveganje za osteoporozo.

V majhni randomizirani kontrolni študiji, ki je skupno delo raziskovalcev iz bolnišnice St. Michael’s Hospital v Torontu in tamkajšnje univerze, objavljena pa je bila v strokovni reviji Osteoporosis International, ni obsegala velikega vzorca. V raziskavi je sodelovalo 60 žensk, starih od 50 do 60 let. Mesec dni pred začetkom študije so se ženske odpovedale z likopenom bogati hrani, nato so raziskovalci analizirali njihove krvne vzorce in jih razvrstili v štiri skupine. Prva skupina je s pitjem navadnega paradižnikovega soka zaužila 15 mg likopena na dan, druga skupina je likopen prejemala z uživanjem obogatenega paradižnikovega soka (35 mg), tretja je dobivala kapsule s 15 mg likopena, četrta pa placebo.

Vir: delo.si

Preberite podrobnejše informacije o osteoporozi na forumu Osteroporoza na >>


Sledite nam