fbpx

Več kot polovica Evropejcev ima prekomerno telesno težo ali pa je predebelih

arhiv

Bruselj – Več kot polovica odraslih prebivalcev Evropske unije ima prekomerno telesno težo ali pa je predebelih, sta Evropska komisija in Organizacija za gospodarsko sodelovanje…

Bruselj – Več kot polovica odraslih prebivalcev Evropske unije ima prekomerno telesno težo ali pa je predebelih, sta Evropska komisija in Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) zapisali v ta teden objavljenem poročilu o stanju na področju zdravja v državah članicah EU.

V zadnjih 20 letih se je stopnja debelosti v večini držav članic EU več kot podvojila. Predebelih naj bi bilo nekaj več kot 15 odstotkov Evropejcev; v Veliki Britaniji, na Irskem in na Malti ta stopnja znaša celo 20 odstotkov, v Sloveniji pa 16,4 odstotka.

V EU je predebelih tudi nekaj več kot 13 odstotkov otrok, ocene pa napovedujejo, da bo številka še narasla. V Sloveniji je predebelih 15 odstotkov otrok.

Pričakovana življenjska doba v EU, ki je leta 1980 znašala 72 let, je v letu 2007 narasla na 78 let, in sicer dobrih 74 let za moške in skoraj 81 let za ženske. V Sloveniji pričakovana življenjska doba dosega dobrih 74 let za moške in skoraj 82 let za ženske.

Vir: dnevnik.si

Se soočate s prekomerno telesno težo? Posvetujte se na forumu Uravnavanje telesne teže – strokovnjak svetuje


Sledite nam