fbpx

Novost v diagnostiki osteoporoze

arhiv

S pomočjo računalniškega algoritma FRAX lahko (sami) izračunamo verjetnost za zlom v naslednjih desetih letih Ljubljana – Z metodo FRAX (v angleščini fracture risk assesment…

S pomočjo računalniškega algoritma FRAX lahko (sami) izračunamo verjetnost za zlom v naslednjih desetih letih

Ljubljana – Z metodo FRAX (v angleščini fracture risk assesment tool) lahko na podlagi dejavnikov tveganja za osteoporozo izračunamo, kakšna je verjetnost, da si bomo v prihodnjih desetih letih zlomili kost ali kolk.

Novost naj bi sčasoma nadomestila merjenje mineralne kostne gostote, do sedaj edinega načina za pravočasno odkrivanje osteoporoze. Dotlej bo metoda zdravnikom pomagala prepoznati bolj ogrožene bolnike, natančneje določiti tveganje za zlom in bolnikom tudi jasneje predstaviti, zakaj je zdravljenje potrebno.

Endokrinolog doc. dr. Tomaž Kocjan, dr. med., pojasnjuje, da gre za računalniški model, zasnovan na podlagi kliničnih dejavnikov tveganja za osteoporozni zlom. “S pomočjo metode lahko izračunamo tveganje za tak zlom v naslednjih 10 letih za vsakega posameznika, starega od 40 do 90 let,” pravi. Upa, da bo v prihodnosti, ko bo metoda izpopolnjena in posebej prilagojena raznolikostim vsake države, pripomogla k racionalnejšemu predpisovanju zdravil. “To je bil navsezadnje tudi eden od razlogov za razvoj metode,” dodaja.

Metoda preizkušena na številnih bolnikih

Endokrinolog meni, da gre za “najbolj zanesljiv tovrstni model, ki je trenutno na voljo”, saj je metoda zasnovana na številnih podatkih o zlomih iz raziskav, ki so vključevale skupno 60.000 bolnic in bolnikov z osteoporozo z vsega sveta, preizkušena pa je na dodatnih 250.000 bolnikih.

Vir: dnevnik.si

Obiščite spletni forum Osteoporoza in izvedeli boste več na >>


Sledite nam