fbpx

Zaprtje in upočasnjen metabolizem

arhiv

Zaprtje ima mnogo vzrokov, dejavnikov, ki medsebojno vplivajo. Preventivno se je priporočljivo pravilno hraniti, piti veliko tekočine in dodajati vlaknine, tudi mlete. Če nas surovo…

Zaprtje ima mnogo vzrokov, dejavnikov, ki medsebojno vplivajo. Preventivno se je priporočljivo pravilno hraniti, piti veliko tekočine in dodajati vlaknine, tudi mlete. Če nas surovo sadje in zelenjava preveč napenjata, lahko uživamo kuhano v zadostni količini. Hrana mora biti dobro prežvečena, obroki redni, da se lahko nazaj privzgoji gastrokolični refleks, odvisen od dnevnega ritma posameznika. Potrebno je izključiti vsa zdravila, ki lahko vplivajo na peristaltiko, in vključiti pol ure aktivnega gibanja na dan. Če spremenjeni način ne vpliva v taki meri, da začnemo odvajati vsaj enkrat na tri dni, so potrebne preiskave.

Metabolizem

Prebavne težaveMetabolizem so vsi presnovni procesi v telesu. V telesu moramo hrano, ki vstopa vanj skozi usta, najprej razgraditi do osnovnih molekul, da se lahko skozi črevesno steno sestavine vsrkajo v žile in mezgovnice ter skladiščijo v jetrih. Osnovne molekule se v jetrih popolnoma razgradijo na elemente, da se sprosti kemično vezana energija, ki jo telo potrebuje za procese izgradnje svojih lastnih molekul, hormonov, beljakovin, za vzdrževanje telesne temperature, cirkulacije in ostalih fizioloških procesov ter za mišično delo. Višek energije, ki se sprošča pri prevelikem vnosu hrane, se skladišči najprej v jetrih kot glikogen za zaloge glukoze in nato kot maščobno tkivo. Po potrebi se sprošča glukoza najprej iz zalog glikogena v jetrih in kasneje z razgradnjo maščobnega tkiva. Vse te kompleksne procese, ki so pod povratno kontrolo in kompleksno kontrolo nevrotransmitorjev in več hormonov, predvsem hormonov nadledvične žleze, ščitnice in hipofize, imenujemo metabolizem. Ta izraz se ne nanaša samo na procese, povezane s hrano. Metabolizem pomeni tudi, kako hitro se odzivamo na stres, kako hitro jetra vse snovi in toksine, ki pridejo v naše telo, metabolizirajo v telesu manj škodljive vmesne molekule, da jih telo lahko izloči. Tudi določeni stranski učinki zdravil so zaradi tega odvisni od posameznikovega metabolizma.

Prebava

Hrana se mora najprej razgraditi, da se lahko v telesu absorbirajo pomembne snovi, ostale pa izločimo z blatom. V ta proces prebave je vključenih veliko dejavnikov. Prav vsi vplivajo na končno izločanje telesu nepomembnih snovi, ki jih izločamo z blatom, z urinom, skozi kožo in z dihanjem. Toksini se lahko izločajo po vseh poteh, v večini pa se v jetrih metabolizirajo v tako obliko, da se lahko izločajo skozi žolč z blatom ali skozi ledvice.

Vir. Naša Lekarna

Obiščite spletni forum Bolezni prebavil (gastroenterologija) in izvedeli boste več na >>


Sledite nam