fbpx

Klinčki

arhiv

Čeprav so klinčke v Evropi uporabljali že v antiki, so se tu razširili, resda za visoko ceno in v zelo napetem tekmovalnem, malodane bojnem ozračju,…

Čeprav so klinčke v Evropi uporabljali že v antiki, so se tu razširili, resda za visoko ceno in v zelo napetem tekmovalnem, malodane bojnem ozračju, šele v srednjem veku. V 16. stoletju je postalo znano, da izvirajo z indonezijskega otočja Moluki, kjer so se za monopol nad njihovo pridelavo in trgovanje skrbno zavzemali takratni zavojevalci Portugalci. Čez malo manj kot stoletje so jim otočje s klinčki vred speljali Holandci in nato dobro stoletje in pol ohranjali tako monopol kot visoko ceno te začimbe, dokler Francozi dvajset let pred svojo znano revolucijo niso sunili nekaj sadik in jih začeli razmnoževati na Reunionu in Mauritiusu. Tako je zdaj že kakih dvesto let mir, vsaj kar zadeva klinčke, in danes jih za nevelik denar dobimo povsod. Za prodajo po svetu jih največ pridelajo na Zanzibarju in Madagaskarju. Plantaže so tudi v Indiji, Braziliji in na Šrilanki, medtem ko klinčki z Molukov in drugih indonezijskih otočij večinoma ne pridejo dlje od domačih loncev.

Klinčki so posušeni popki dišečega klinčevca, tropskega vednozelenega drevesa iz družine mirtovk, ki izvira z omenjenega otočja. Tudi listi in peclji so aromatični, vendar manj kot popki, kljub temu pa se utegne zgoditi, da so zmleti klinčki »razredčeni« z zmletimi peclji.

Za zdravje

Okus klinčkov je trpek, rahlo grenak in pekoč. Če jih zgrizemo preveč, omrtvičijo živčne končiče, tako glede zaznavanja okusov in arom kot težav z zobobolom; zaradi slednjega analgetičnega učinka je eterično olje klinčkov bilo in je še ena nepogrešljivih tekočin v zobozdravstvu. Sicer pa je vseeno prijetneje, da poskrbimo za zdrave zobe in za ne pretirano količino te zelo samosvoje začimbe v jedeh. V zmernih, torej majhnih količinah se klinčki izkazujejo po dobrodejnem učinkovanju na prebavo in presnovo. Izstopajo po razkuževalnem učinku v vsem prebavnem traktu, nič manj razkuževalno učinkoviti niso za vse sluznice v telesu. Delujejo razstrupljevalno – kar velja tako za zaužite in vdihane odvečnosti kot tiste, ki naravno nastanejo med presnovo – in protivnetno. Za vse to je odgovoren predvsem evgenol, najpomembnejša in prevladujoča sestavina eteričnega olja klinčkov, ki ga vsebuje celo četrtino. Druge aromatične sestavine sicer prispevajo h kulinaričnemu pomenu začimbe, vendar so po učinkovanju v telesu manj dejavne.

Vir: delo.si

Obiščite spletni forum Vrtičkarstvo in zelišča, ter spoznajte darove, ki nam jih ponuja narava na >>


Sledite nam